Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΝΤΡΑ ΞΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑ....

Μετά από διαπργαματεύσεις που κράτησαν όλη τη νύχτα, επήλθε τελικά συμφωνία με τουςτραπεζίτες για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. Πάντως απομένουν αρκετές λεπτομέρεις ακόμα να διευκρινιστούν, αν και η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει, όπως άλλωστε είχε κάνει και μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, η οποία ως γνωστόν δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Για να φτάσουμε στη συμφωνία με τους τραπεζίτες, τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» είπε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διαπραγματευόταν για την πλευρά των τραπεζών.

Η πλευρά του IIF επέμενε έως και μετά τις 03:00 το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, με αποτέλεσμα να δίδεται εικόνα αδιεξόδου. Μέρκελ και Σαρκοζί ανέμεναν νέα συμβιβαστική πρόταση από τον IIF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου