Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΠ' ΕΞΩ ΚΑΙ ...ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ.!!!

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τυχεροί ήταν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο «Σταθάκειο» και απόλαυσαν μία μουσικο-ποιητική εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, που διοργάνωσε η πολιτιστική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και παρουσίασε η «Ομάδα Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Σύρου.

Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Απ’ έξω και τραγουδιστά», καθώς ο πρόεδρος και ψυχή της ομάδας, Μπάμπης Κουλούρας, απήγγειλε από στήθους 11 ποιήματα (με επωδό την «Ιθάκη»), η σύζυγός του Νικολέτα Ρούσου – Κουλούρα συνέδεε ποιήματα και τραγούδια με τη βιογραφία του ποιητή κι η πολυμελής ορχήστρα απέδωσε ποιήματα μελοποιημένα από μεγάλους συνθέτες ποιήματα του Καβάφη, που τραγούδησε η υπέροχη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Επαιξαν επίσης και οι: Νίκος Ρούσσος πιάνο, Ζαννής Μαραγκός κιθάρα, Νίκος Απέργης φυσαρμόνικα – ακορντεόν, Αποστόλης Μάρης κανονάκι, Δημήτρης Οικονομάκης μπάσο, Αντώνης Κονσολάκης μαντολίνο και Μιχάλης Καταχανάς βιολί.

«Ηλθαμε εδώ εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής», είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Μπάμπης Κουλούρας, ευχαριστώντας όλους όσους τους βοήθησαν για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, με πρώτο το Νίκο Γαβαλά, που τους φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα – που στα έξι χρόνια ζωής της έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και ευρωπαϊκές πόλεις – πρόκειται σήμερα να επαναλάβει την παράσταση σήμερα (Δευτέρα) στο Μαλλιώτειο Κέντρο της Βοστόνης.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πολιτιστική επιτροπή της Ομοσπονδίας διοργάνωσε λαϊκή βραδιά, στην οποία έπαιξε η ορχήστρα της «ομάδας Καβάφη». Παρευρέθηκαν, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος της Ελλάδας, Ευάγγελος Κυριακόπουλος κ.α.

Συγκινημένος από την θερμή υποδοχή της Ομογένειας, ο κ. Κουλούρας είπε πως η Ομάδα Καβάφης ήλθε να παρουσιάσει μία άλλη Ελλάδα, που δεν μπορεί να μας την πάρει κανένας.

«Η Ελλάδα που υποφέρει σ’ ένα γκρίζο τοπίο και μια βαθιά κρίση, είναι η Ελλάδα που δεν φταίει κι απαξιώθηκε από μερικούς επίορκους κυβερνήτες. Όμως οι Ελληνες είμαστε περήφανος λαός και δεν θα πεθαίνουμε ποτέ. Θα περάσουμε αυτή την κρίση, θα επιβιώσουμε και θα είμαστε πάλι στο προσκήνιο».

(Η συνέντευξη με τον Μπάμπη Κουλούρα θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο).

Τόσο στην παράσταση της Παρασκευής, όσο και στην λαϊκή βραδιά του Σαββάτου, μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας κι ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Θανάσης Αρώνης. Χαιρέτισε επίσης ο αντιδήμαρχος Σύρου κ. Αλμπανόπουλος κι ο πρόεδρος Πελοποννησίων Σύρου, οι οποίοι συνόδευσαν την ομάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΦΑΛΑΚΗΣ

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον αποχωρούνται προϊστάμενο της Αστόριας, Αρχιμανδρίτη Απόστολο Κουφαλάκη, ο οποίος από 1ης Νοεμβρίου αναλαμβάνει πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Στο π. Απόστολο τιμητική διάκριση εκ μέρους της ομοσπονδίας απένειμε ο πρόεδρός της, ενώ θερμά για το έργο, την προσωπικότητά του και την αγάπη του για την Εκκλησία και την Ομογένεια, μίλησαν οι κ.κ. Τσεκερίδης και Γαλάτουλας.

Συγκινημένος ο π. Απόστολος, μοιράστηκε λίγα από συναισθήματα που είχε στην καρδιά του.

«Μετά από αυτή την πανδαισία ποιημάτων και ωραίας μουσικής τα δικά μου λόγια είναι πολύ φτωχά», είπε, δηλώνοντας πως νιώθει χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια.

«Χαρά γιατί όλη αυτή η πανδαισία ποιημάτων και μουσικής που ακούσαμε από την υπέροχη αυτή ομάδα του «Καβάφη» που ήλθε από την πατρίδα μας γέμισε χαρά και μας ξεκούρασε μέσα στον αγώνα της καθημερινής μας ζωής. Είδα τους ανθρώπους που έκαναν με την καρδιά τους αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που απολαύσαμε. Πρώτη μου φορά είδα άνθρωπο να απαγγέλει τόσα πολλά ποιήματα από στήθους.

Έκαναν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι να μας δουν κι εμείς ωφεληθήκαμε από την πολύ ωραία παρουσία τους».

Ο π. Απόστολος δήλωσε συγκινημένος γιατί η ομοσπονδία μας αποφάσισε αυτή η βραδιά να αφιερωθεί στο πρόσωπό του.

«Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή, να αφιερώνεται η ποίηση του Καβάφη σε ένα κληρικό, που αγάπησε όσο τίποτε άλλο αυτή την όμορφη πόλη της Αστόριας, η οποία για μένα είναι Ιθάκη μου και Αλεξάνδρειά μου και δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Τόνισε πως μοιράζεται μαζί με όλους τους ομογενείς την υπερηφάνεια «που είμαστε Ελληνες».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ομορφιά και την μοναδικότητα που έχει η γλώσσα μας κι ο λαός και πάνω απ’ όλα η ποίησή μας. Αισθάνομαι υπερήφανος που γεννήθηκα Ελληνας κι αισθάνομαι την υπερηφάνεια αυτή ακόμη μια φορά στην Αστόρια, εδώ που η καρδιά χτυπά ελληνικά. Κι ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους απόψε, τους μουσικούς και τους αφηγητές κι όλους σας προσωπικά,. Αυτή η βραδιά δεν αφιερώνεται στον π. Απόστολο, αλλά σ’ εσάς. Σ’ αυτή την υπέροχη Ομογένεια».

Και κάλεσε τους ομογενείς να κρατήσουν «τον χαρακτήρα και το ελληνικό χρώμα που διακρίνει την ωραία μας Ιθάκη, την Αστόρια».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες και προσπάθεια για την κοινότητα, την Ομογένεια, την εθνική παρέλαση και τα εθνικά θέματα κι ευχαρίστησε όλους για τη συμπαράσταση, παρακαλώντας να προσεύχονται γι’ αυτόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου