Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

AΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν.Υ....

Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και κυβερνήτης Κουόμο υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει την ανοικοδόμηση του ναού που καταστράφηκε στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Νέα Υόρκη.- Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να καταφέρουν η Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης – Νέας Ιερσέης (Port Authority of NY & NJ) και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο νότιο Μανχάταν, του μοναδικού χώρου λατρείας που καταστράφηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν περισσότεροι από 36 Ελληνοαμερικανοί.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπογράφουν τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, στο γραφείο του κυβερνήτη του Μανχάταν.
Η συμφωνία που υπογράφηκε το πρωί της Παρασκευής, στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των δύο πλευρών στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, θα τερματίσει –μετά και την έγκρισή της από το Δ.Σ. του Port Authority – τη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο η κοινότητα του Αγίου Νικολάου και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενώπιον του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μανχάταν σε βάρος της Λιμενικής Αρχής και άλλων υπηρεσιών και ατόμων, μετά το ναυάγιο των μεταξύ τους συνομιλιών το 2009 και τα εμπόδια από την πλευρά του Port Authority.
Χρειάστηκαν δύο σχεδόν χρόνια προσπαθειών και αγώνων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η οποία κατόρθωσε να κινητοποιήσει φίλους της οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά στο παρασκήνιο για να σπάσουν την αψυχολόγητη εμμονή του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχής Λιμένων Κρίστοφερ Γουόρντ. Κορυφαίο ρόλο διαδραμάτισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ και όλοι οι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί που άσκησαν πιέσεις προς τον κυβερνήτη Κουόμο.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο απερχόμενος εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής Christopher Ward, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Μάικλ Τζαχάρης και ο πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας, Ιωάννης Κουλουκουντής, ενώ τη συνυπέγραψαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην πολιτειακή Γερουσία Ντην Σκέλος.
Παρόντες στην τελετή ήταν ακόμα τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που συνεδρίασαν από 11-13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, όπως και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, που επίσης συνεδρίασαν στην πόλη μας στις 13 – 14 Οκτωβρίου.
Ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου θα χτιστεί στο οικόπεδο της οδού 130 Liberty Street στο ανατολικό άκρο του Liberty Park με το οποίο θα ανταλλάξει η ιστορική κοινότητα το ιδιόκτητο οικόπεδό της στην οδό 155 Cedar Street. Θα καταλαμβάνει μια έκταση 4,100 τετρ. ποδών, σχεδόν τριπλάσια από τον αρχικό ναό, μικρότερη ωστόσο κατά 40-50% από το αρχικό σχέδιο ανοικοδόμησης και θα περιλαμβάνει και διαθρησκειακό μνημειακό κέντρο περισυλλογής και προσευχής ανοιχτό σε όλους τους πιστούς.
Μια θωρακισμένη πλατφόρμα θα “χωρίζει” το ναό από το υπόγειο πάρκινγκ και το κέντρο ελέγχου οχημάτων, το κόστος των οποίων (περίπου 25 εκατ, δολάρια) θα αναλάβει η Λιμενική Αρχή, ενώ την Ιερά Αρχιεπισκοπή θα βαρύνει μόνο το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης του ναού.
Επιπλέον, η Λιμενική Αρχή δεν θα δώσει στην Αρχιεπισκοπή το ποσό των σχεδόν 20 εκατ, δολαρίων που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου του 2008 ως χρηματικό βοήθημα για το ναό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής, «η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τετράμηνης ανεξάρτητης τεχνικής μελέτης που ζητήθηκε από τη Λιμενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή, και σύμφωνα με την οποία η εκκλησία θα μπορούσε να χτιστεί στην τοποθεσία εκείνη με μικρές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και χωρίς επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου».
Η μελέτη από ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα κατασκευών Peter Lehrer –αφιλοκερδώς- σε συνεργασία με τον υπεύθυνο των εργασιών στο WTC, Steve Plate εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Κυβερνήτη Κουόμο σε μια προσπάθεια διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ο ναός του Αγίου Νικολάου, με την ανέγερση του και πάλι –με τη βοήθεια του Θεού- στο Ground Zero, εκεί όπου στεκόταν ως πνευματικό σημείο αναφοράς για 85 χρόνια, θα αποτελεί επιβεβαίωση της εξαιρετικής σημασίας που λαμβάνει η θρησκευτική ελευθερία και εμπειρία για τους Νεοϋορκέζους και όλους τους Αμερικανούς», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εξαίροντας τη συμβολή του Κυβερνήτη Κουόμο και εκφράζοντας τη βαθειά του εκτίμηση στους κκ Μάικλ Τζαχάρη και Ντένις Μίελ, και στα λοιπά μέλη τηςκοινής επιτροπής για την ανοικοδόμηση του ναού.
«Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «υπόσχεσή μας είναι (ο Αγιος Νικόλαος) να αποτελεί ζωντανή μαρτυρία για όλους τους Νεοϋορκέζους ότι η ελευθερία της συνείδησης και το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης θα λάμπει για πάντα στον «αναστημένο» ναό του Αγίου Νικολάου».
Παρόντες επίσης στην τελετή και οι Γιώργος Τσούνης, Γιάννης Κατσιματίδης και π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.«Με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια επούλωσης των πληγών, αποκατάστασης και αναγέννησης της Νέας Υόρκης», τόνισε ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, κάνοντας λόγο για «καλά νέα» όχι μόνο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά για όλους τους Νεοϋορκέζους.
«Χάσαμε το ναό του Αγίου Νικολάου κατά τη διάρκεια της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα το μέλλον του ήταν αβέβαιο. Σήμερα επιτέλους επιστρέφουμε τον πολύτιμο αυτό χώρο λατρείας εκεί που ανήκει», κατέληξε ο κ. Κουόμο.
“Η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου θα στέκει για τον κόσμο όλο ως ένα δυνατό και ελπιδοφόρο σύμβολο της αναγέννησης της Νέας Υόρκης και ως μια υπενθύμιση του πνευματικού ταξιδιού που ξεκινήσαμε μαζί την 11η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο πολιτειακός γερουσιαστής Ντην Σκέλος.
«Η καταστροφή του Αγίου Νικολάου ήταν μια τραγική απώλεια για το νότιο Μανχάτταν και την ελληνορθόδοξη κοινότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ, επισημαίνοντας ότι «η ανέγερση του ναού αποδείχθηκε πρόκληση». Οπως ανέφερε, το 2009 ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε τη μεσολάβησή του ώστε η Αρχή Λιμένων και η Πολιτεία να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης.
«Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινότητας εδώ και πολλές γενιές, αλλά και ένας χώρος περισυλλογής και προσευχής για αναρίθμητους συνανθρώπους μας στην περιοχή», δήλωσε –μεταξύ άλλων- η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι και συμπρόεδρος μαζί με τον βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο.
Για σημαντική και συμβολική συμφωνία έκανε λόγο ο κ. Μπιλιράκης, τονίζοντας πως ανυπομονεί να έρθει η μέρα που ο ναός του Αγίου Νικολάου θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για να τελεστεί η πρώτη Θεία Λειτουργία στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή.
«Για πάνω από μια δεκαετία, οι Ελληνοαμερικανοί στερηθήκαμε αυτόν τον χώρο λατρείας μας», ανέφερε ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, τονίζοντας πως η πολυαναμενόμενη αυτή συμφωνία τονίζει την έμφαση που δίνει η Νέα Υόρκη στη θρησκευτική ελευθερία.
«Ο Αγιος Νικόλαος είναι ένα σημαντικό σύμβολο της κληρονομιάς μας που αποτέλεσε να πνευματικό καταφύγιο για την κοινότητά μας για δεκαετίες», τόνισε η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, προσθέτοντας πως ο νέος ναός θα στέκει ως ένα σύμβολο έμπνευσης για την αφοσίωση της Νέας Υόρκης στην υπεράσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών.
Η πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε ότι πρόκειται για μια «ιστορική μέρα» για την ελληνική κοινότητα που γέμιζε τις αίθουσες του ναού εδώ και πολλές γενιές και αγωνίστηκε τόσο σκληρά για να ξαναδεί την εκκλησία του να λειτουργεί και πάλι».
«Είμαι υπερήφανος για όλους αυτούς που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία. Μαζί καταφέραμε να ξανανάψουμε τη φλόγα της ελπίδας», δήλωσε ο δικηγόρος Γιώργος Δήμος, υποψήφιος για την 1η περιφέρεια του Κογκρέσου στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στους Κυβερνήτες Τζορτζ Πατάκι και Αντριου Κουόμο.
«Ο νέος ναός θα είναι ένας τόπος παρηγοριάς και περισυλλογής για όλους τους ανθρώπους», τόνισε η Ανθούλα Κατσιματίδη, αδελφή του Γιάννη Κατσιματίδη που τόσο άδικα χάθηκε την ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Δρ. Ιωάννης Γροσσομανίδης επισήμανε ότι «η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα που εργάστηκε με την απαιτούμενη προσοχή και με τόσο πάθος για να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να ανοίξει το δρόμο για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου».
Η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση είχε αποστείλει μέσα στο καλοκαίρι ψήφισμα με πάνω από 20.000 υπογραφές στον Christopher Ward το οποίο παρέμεινε αναπάντητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου