Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΘΡΗΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ....

Η Κρήτη και ιδιαίτερα η περιοχή της Μεσσαράς θρηνεί για το θάνατο του Ιταλού αρχαιολόγου Αντονίνο Ντι Βίτα, ο οποίος είχε συνδέσει το σημαντικό αρχαιολογικό του έργο με τις ανασκαφές στην αρχαία Γόρτυνα και άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, στη Ρώμη.
Ως μια πολύ μεγάλη απώλεια για το Δήμο Γόρτυνας χαρακτήρισε ο δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, την είδηση του θανάτου του Ιταλού αρχαιολόγου (στη φωτ., κατά τη συνάντησή του, στις 14/9/10, με το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, το Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο και την προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Mαρία Μπρεδάκη).
«Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Γόρτυνας και στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και η συνεισφορά του όχι μόνο στην ανάδειξη, αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη της, αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου μας», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δημάρχου.
Ο Αντονίνο Ντι Βίτα γεννήθηκε το 1926 και κατείχε τους τίτλους του ακαδημαϊκού, του καθηγητή Αρχαιολογίας, του κοσμήτορα της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας. Επίσης, ήταν Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Mατσεράτα της Ιταλίας, ενώ υπήρξε και Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αρχαία Γόρτυνα. Παράλληλα, είχε αναπτύξει και συγγραφικό έργο, καθώς είχε εκδώσει το βιβλίο με τίτλο "Η Γόρτυνα της Κρήτης 15 αιώνες ζωής της Πόλης, 2010".
Σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναμένεται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη επιγραφή στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, όπου θα αναγράφονται το έργο του Αντονίνο Ντι Βίτα και η συμβολή του στην ανάδειξη της αρχαίας πόλης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου