Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...

Ο Ναότο Καν ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, πως παραιτείται του μισθού του ως πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, μέχρι να λήξει η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
"Θα συνεχίσω να λαμβάνω την αμοιβή μου ως μέλους του Κοινοβουλίου, όμως όχι αυτή που απορρέει από τον τίτλο του Πρωθυπουργού, ούτε τα σχετικά πριμ", εξήγησε ο αρχηγός της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου (φωτ.).
"Όπως και η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη σ' αυτή την κρίση", τόνισε.
Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, το οποίο προκλήθηκε από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, είναι το χειρότερο έπειτα από εκείνο του Τσερνόμπιλ, το 1986, στην Ουκρανία, και προκάλεσε διαρροές ραδιενέργειας και την απομάκρυνση 85.000 κατοίκων από τις περιοχές γύρω από το σταθμό.
Οι οκτώ επικεφαλής της Tepco, η οποία ήταν υπεύθυνη για το σταθμό, ανακοίνωσαν επίσης νωρίτερα σήμερα ότι παραιτούνται από ολόκληρο το μισθό τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφάσισε να μειώσει τις αμοιβές των μεσαίων στελεχών της κατά 25% κι αυτές των απλών μισθωτών κατά 20%.
Χείρα βοηθείας από το κράτος ζήτησε η Tepco
Εξάλλου, η Tepco ζήτησε επίσημα την Τρίτη βοήθεια από το ιαπωνικό κράτος, για ν' αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μαρτίου.
"Αυτήν τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα, για να διασφαλίσουμε την επαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ν' αποφύγουμε τις προγραμματισμένες διακοπές", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μασατάκα Σιμίζου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Μπάνρι Καϊέντα.
Από τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, η Tepco χρειάζεται υδρογονάνθρακες για ν' αυξήσει την παραγωγή των εργοστασίων θερμικής ενέργειας και "αυτό θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό κατά 1.000 δισεκατομμύρια γεν (8,7 δισ. ευρώ)", διευκρίνισε ο Σιμίζου. "Για το λόγο αυτό απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια", τόνισε ο ίδιος.
Ο Σιμίζου υπογράμμισε πως, μετά το πυρηνικό δυστύχημα, η Tepco βρίσκεται σε "μια κατάσταση που της επιτρέπει να συγκεντρώνει με δυσκολία χρήματα από οικονομικούς οργανισμούς".
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στη δυνατότητα της εταιρείας ν' αποζημιώσει τα θύματα του δυστυχήματος, αλλά και στη σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Τόκιο.
Επέστρεψαν για τα ζώα και τα υπάρχοντά τους
Στο μεταξύ, επετράπη την Τρίτη σε περίπου 100 κατοίκους χωριού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για να πάρουν τα πράγματά τους και να φροντίσουν τα ζώα τους.
Οι κάτοικοι του χωριού Καουαούτσι, 20 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα, είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα και ζούσαν σε κέντρα υποδοχής ή σε σπίτια συγγενών τους.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν στη διάθεσή τους δύο ώρες, για να πάρουν όσα προσωπικά αντικείμενα χωρούν σ' έναν ειδικό σάκο, που τους έδωσαν οι τοπικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου