Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΠΕΛΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΛΕΚΗ...

Τη νομιμότητα όλων των πράξεων στις οποίες προέβη ως συμβολαιογράφος, στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, υπερασπίστηκε, απολογούμενη ενώπιον της Εφέτου, Ειδικής Ανακρίτριας, κας Καλού, η κατηγορουμένη κα Αικατερίνη Πελέκη, στην οποία, μετά την απολογία της, αργά χθες το βράδυ, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 70 χιλιάδων ευρώ....

Η κα Πελέκη φέρεται να εξέφρασε την άποψη πως η υπόθεση κατέληξε στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου», εξαιτίας λάθος πολιτικών χειρισμών και ακόμη φέρεται να επεσήμανε πως αν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε, από την αρχή, το 2008, προβεί στη δήλωση που έκανε μεταγενέστερα εγγράφως στην Προανακριτική Επιτροπή, το 2010, «σήμερα δεν θα υπήρχε «σκάνδαλο».

Η κα Πελέκη φέρεται επίσης να τόνισε στην κα Καλού πως όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο σχέδιο συμβολαίου για τις ανταλλαγές των παραλιμνίων της Βιστωνίδας εκτάσεων και επειδή δεν είχε "ξανασυναντήσει" αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας, ζήτησε την γνώμη του Νομικού Συμβούλου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ο οποίος, αφού μελέτησε το σχέδιο, της είπε ότι μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του. Επεσήμανε δε πως σε κάθε απορία που είχε, συμβουλευόταν τα αρμόδια υπουργεία, τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ και τους νομικούς συμβούλους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

Ερωτώμενη για τα Χρυσόβουλα, η κα Πελέκη είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακρίτρια, ότι είδε φωτοτυπίες τους και γαλλική μετάφρασή τους, ενώ τόνισε πως ο έλεγχος ως προς το περιεχόμενο τους (σ.σ. εκτάσεις) είχε γίνει από το αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων κι ο εντοπισμός των ακινήτων από τις Κτηματικές Υπηρεσίες Ξάνθης και Ροδόπης.

Η κατηγορουμένη φέρεται να δηλώνει στην κα Καλού πως έχει «εμπεδώσει» την άποψη για την όλη υπόθεση, ότι το Κράτος διαχρονικά, από το 1998 μέχρι και το 2006, αναγνώρισε την εγκυρότητα των τίτλων της Μονής, όπως τους παρουσίασε, ενώ στην συνέχεια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ήθελε να ανακτήσει την κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων και της Λίμνης.

Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι αυτές ήταν «ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις» δύο κυβερνήσεων. Εξέφρασε την απορία της για «ποιό λόγο αφ' ότου υλοποιήθηκε «η διαχρονική» πολιτική βούληση δεν την υποστήριξαν οι Πολιτικώς Προϊστάμενοι» και αναφέρθηκε στους πρώην υπουργούς κ.κ. Δούκα και Κοντό, οι οποίοι, μέσα στο κλίμα πανικού από τον τρόπο προβολής του θέματος αρνήθηκαν την υπογραφή τους, ενώ δεν είχε αμφισβητηθεί η νομιμότητα των πράξεων, πυροδοτώντας περισσότερο «την ανθρωποφαγία από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης».

Τις επόμενες ημέρες από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να περάσουν οι επόμενοι κατηγορούμενοι, μηχανικοί, τοπογράφοι, αμέσως μετά έχουν σειρά οι δικηγόροι, ενώ οι τελευταίοι που θα κλείσουν των κύκλο των απολογιών θα είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

ΑΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου