Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΚΑΙ...ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ...

Να χαρακτηρισθεί ο Δήμος Ερυμάνθου, ως Δήμος ΜΟΝΤΕΛΟ – ΠΡΟΤΥΠΟ για την προώθηση της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής κατά την προχθεσινή πολύωρη σύσκεψη στα Καλάβρυτα.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, η περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου Αναπτυξιακού Μοντέλου και στους τρεις κλάδους της οικονομίας.
Τόσο στην ομιλία του, όσο και στο υπόμνημα που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Βιολογικής Καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, στις διαθέσιμες εκτάσεις για τη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή, καθώς και στην ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, αξιοποιώντας τα πολλά και αξιόλογα φυσικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά κ.λπ. μνημεία που διαθέτει η περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου.
Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει και να υποστηρίξει η Κυβέρνηση αυτή την πρόταση και δήλωσε ότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος να προσανατολίσει όλα του τα Προγράμματα και το σχεδιασμό του για την εξυπηρέτηση αυτής της πρότασης.
Έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής, τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και ζήτησε την υποστήριξη της Κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λιμνοδεξαμενή «Ντασκά» στην Ερυμάνθεια και ζήτησε την άμεση επίλυσή του, την ένταξη της λιμνοδεξαμενής «Κάλφα» στα Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την υδροδότηση της πεδινής περιοχής της Τριταίας από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, την ένταξη του έργου της αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Φαρρών στο σχετικό Πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλλοντος, κλπ.
Στο υπόμνημα που ενεχείρησε προς τον Πρωθυπουργό αλλά και στους παραβρισκόμενους Υπουργούς και Υφυπουργούς, αναφέρεται στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ε.Ο. Πατρών – Καλαβρύτων και Πατρών – Τριπόλεως, την κατασκευή της «Ερυμάνθειας Οδού» (Μίχα – Καλέντζι – Δερβινή), στον αγροτικό εξηλεκτρισμό και οδοποιία, στα σχολικά κτίρια της Ερυμάνθειας, τα Σφαγεία, κ.ά.
Επίσης μίλησε για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Δήμοι και τόνισε ιδιαίτερα την απουσία Επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπηρετούν 153 γεωπόνοι, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Ερυμάνθου διαθέτει μόνο 2, η Δυτική Αχαΐα 2, τα Καλάβρυτα 3 και το Αίγιο 1 και αναρωτήθηκε πώς θα ανταποκριθούν οι Δήμοι στο νέο ρόλο για την ενίσχυση της Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ίδια είπε και για την απουσία μηχανικών που είναι απαραίτητοι για να στελεχώσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
Ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την υποστήριξη των νεοσύστατων Δήμων γιατί - όπως είπε – σε διαφορετική περίπτωση το εγχείρημα του Καλλικράτη κινδυνεύει να πεθάνει εν τη γεννέσει του.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καρπής, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές στον «συμπατριώτη Πρωθυπουργό» Γιώργο Παπανδρέου - όπως είπε – από τους συμπατριώτες του Φαρραίους, Τριταιίτες, Λεοντίτες και Καλεντζιώτες και τον ευχαρίστησε θερμά για τη βοήθεια που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην προώθηση του αιτήματος κατασκευής του Αυτοκινητοδρομίου.
Ο Πρωθυπουργός στην απαντητική του τοποθέτηση, χαρακτήρισε θετική και ενδιαφέρουσα την πρόταση του Δημάρχου για την εφαρμογή του ΜΟΝΤΕΛΟΥ της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στο Δήμο Ερυμάνθου και στη συνέχεια μετά το κλείσιμο της συζήτησης, ζήτησε από το Δήμαρχο να στείλει στο γραφείο του αναλυτικά το περιεχόμενο της πρότασης.
Για τα άλλα θέματα που τέθηκαν, οι αρμόδιοι Υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα τα εξετάσουν και θα τα εξετάσουν και θα απαντήσουν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου