Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΠΑΤΟΥΧΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥ ΑΠ...

«Επισημοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Μαΐου η απόλυση των δεκατριών εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αξιολογήσουμε στην απόφαση αυτή.
1. Είναι μια απόφαση απάνθρωπη, γιατί δημιουργεί απόγνωση σε νέους ανθρώπους που μόλις σχεδίασαν την ζωή τους, τους κόβει φτερά και τα όνειρα. Είναι μια απόφαση που πρώτη φορά, μάλιστα με τόση αναίδεια και αφασία, παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τώρα, έστω υποκριτικά, έστω χωρίς ποτέ να παίρνει μέτρα που να συνιστούν έμπρακτη συμπαράσταση, αλλά πάντα το Δημοτικό Συμβούλιο απέφευγε να τοποθετηθεί με στυγνό εργοδοτικό τρόπο.
2. Η απόφαση ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας του κ.Δημαρά, με πρωταγωνιστές στην επιχειρηματολογία αξιόλογους ανθρώπους, αριστερούς και μη, που εύλογα θα περίμενε κανείς από αυτούς, όχι μόνο να συναισθανθούν την θέση των εργαζομένων αλλά να πρωτοστατήσουν στην αναγκαία ανάταση ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή της σημερινής απάνθρωπης πολιτικής. Αναρωτιέται ο καθένας για τον τόσο γρήγορο ξεπεσμό! Και όμως χιλιάδες συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν αυτούς τους ανθρώπους και το ηθικό τους πλεονέκτημα, για να είναι αυτοί που θα σηματοδοτούσαν την άλλη πορεία. Αξιώματα, φιλοδοξίες, αυταπάτες, όχι μόνο αιχμαλωτίζουν αλλά υποτάσσουν τις ελπίδες. Θα το διατυπώσουμε εντελώς καθαρά. Και όλοι αυτοί, και η πλειοψηφία συνολικά, αποδεικνύονται όχι μόνο ακίνδυνοι, αλλά χρήσιμοι υπηρέτες της πολιτικής του Μνημονίου και της Κυβέρνησης, στηρίγματα στην καθημερινή επίθεση σε βάρος των λαικών δικαιωμάτων.
3. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την ουσία:
Οι δεκατρείς εργαζόμενοι, δουλεύουν όλοι πάνω από τέσσερα χρόνια και μερικοί από αυτούς αρκετά περισσότερα. Η αρχική τους πρόσληψη έγινε με επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ διάρκειας 24 μηνών. Προφανέστατα, ο ΟΑΕΔ( που διαχειρίζεται χρήματα των ασφαλισμένων) έθεσε χρονικό όριο 24 μηνών στην επιδότηση, όχι στην απασχόληση αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε η επιμόρφωση δεν θα είχε καμία έννοια αν μετά την ολοκλήρωση της, οι εργαζόμενοι γύριζαν στα σπίτια τους. Κατά τούτο, η πρόσληψη τους ήταν εξαρχής με φιλοσοφία αορίστου χρόνου. Πολύ περισσότερο όταν μετά την παρέλευση του 24μηνου συνέχισαν να εργάζονται και να πληρώνονται.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, έχει ολόκληρη την ευθύνη, επειδή δεν ερμήνευσε με αυτό τον τρόπο την πρόσληψη και σε κάθε περίπτωση και η προηγούμενη και η παρούσα διοίκηση όφειλαν να αποφασίσουν ότι προσέλαβαν μόνιμους εργαζόμενους, αφού αξιοποίησαν το πρόγραμμα της αναγκαίας επιμόρφωσης τους. Μάλιστα σήμερα ισχυρίζονται και είναι αλήθεια, ότι και 13 εργαζόμενοι, είναι υψηλής ειδίκευσης, δουλεύουν παραγωγικά και είναι απολύτως απαραίτητοι στην ΔΕΥΑΠ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα αφαιρούν από τους εργαζόμενους και τα ελάχιστα υπερασπιστικά τους εργαλεία, στα ειδικά μέσα που έχουν ασκήσει. Η απόλυση, δυο μήνες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, γίνεται συνέργεια στους αντι-λαικούς νόμους, αλλά και στην αντι-λαική ερμηνεία των νόμων στην οποία με πολύ μεγάλη συχνότητα επιδίδεται η δικαστική εξουσία.
Ποια ήταν η απάντηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλα αυτά; Πρώτον. Έπνιξε τις ευθύνες των διοικήσεων της ΔΕΥΑΠ. Τις φόρτωσε στους εργαζόμενους. Δεύτερον, προσέτρεξε στους αντι-λαικούς νόμους και στις άδικες δικαστικές αποφάσεις. Που εν πολλοίς προήλθαν από τις δικές τους καθυστερήσεις και λανθασμένες ερμηνείες. Τρίτον. Διακήρυξε σε όλους τους τόνους, την προσήλωση της σε αυτή την αντι-λαική νομιμότητα. Παραβιάζοντας διακηρύξεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις αλλά και στοιχειώδεις πολιτικές υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό.
Τέταρτον. Αρνήθηκε κάθε πρωτοβουλία συντονισμού και από κοινού αντιμετώπισης του προβλήματος με άλλους Δήμους, με τα σωματεία των εργαζομένων, με όσες δυνάμεις αντιστέκονται στην σημερινή λαίλαπα. Δεν διαπραγματεύτηκε καν, αν και είχε όπλα ισχυρά. Αποδεικνύεται πειθήνιος εκτελεστής αντι-λαικών λύσεων , όχι εκφραστής ή συμπαραστάτης στην αγωνία του Δημότη. Όλες οι άλλες κορώνες, η επιχειρηματολογία της συγκάλυψης των απολύσεων είναι μόνο κάτασπρος αριστερός καπνός. Που δεν φτάνει όμως για να αποκρύψει την πραγματικότητα.
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Όπως πριν τις εκλογές είχαμε διαπιστώσει και καταγγείλει, ο Καλλικράτης θα φροντίσει για 40 000 περίπου απολύσεις από Δήμους και Δημοτικές επιχειρήσεις. Να λοιπόν ποιο είναι το καθήκον των εργαζομένων, των παρατάξεων, των Δημάρχων. Να αποκρούσουμε τον Καλλικράτη, να εμποδίσουμε τους Δήμους να γίνουν και σε αυτό το σημείο εργαλεία της Τρόικας. Να στιγματίσουμε όσους θα συνεργήσουν.
Απαιτείται για αυτό η πιο πλατειά αγωνιστική ενότητα. Όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που είναι στην απέναντι όχθη. Με στόχο την συνολική ανατροπή, την συνολική νίκη του λαού μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου