Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας, δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το τετραετές πρόγραμμα της οικονομίας. Αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012. Τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Διαμηνύει προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας. «Είναι ένας πλήρης οδικός χάρτης για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη φαυλότητα, τις πελατειακές σχέσεις, την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και σημειώνει ότι το πρόγραμμα έχει ήδη θετικά αποτελέσματα.

Για την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία». Σε ερώτηση, με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μη καταβολής της 5ης δόσης, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι, εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική» και καταλήγει πως «γι αυτόν το λόγο είναι απαραίτητες η εφαρμογή του προγράμματός μας και η επίτευξη των στόχων μας».

Σε ό,τι αφορά τις παραινέσεις για συναίνεση, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη. Όχι η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση, όχι εγώ, η Ελλάδα». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πάντες να «βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια αυτή. «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι να αποτύχει, ή να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά η χώρα. Και δεν κάνω πίσω για τη σωτηρία της χώρας. Όμως, τι θα πει τελικά συναίνεση; Η συναίνεση όλων μας αυτή τη στιγμή δεν αφορά απλώς μία σύμβαση, ή μνημόνιο, ή μία ψηφοφορία στη Βουλή. Αφορά κάτι πολύ σημαντικότερο, την εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα.[…] Σε ό,τι με αφορά, θα έλεγα ότι αυτή η στάση είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα. Και ειλικρινά ελπίζω αυτή η στάση να επικρατήσει».

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και αν αναμένει ανάλογη κίνηση με επιστολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη».
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπενθυμίζοντας τη στάση του και προσθέτει: «Είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Δηλώνει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμηνύει πως «αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα, ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι «φοβική και εσωστρεφής» και «δείχνει ανήμπορη να πάρει μεγάλες αποφάσεις», ωστόσο παραδέχεται ότι «οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη και χωρίς τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει».

Για τις επενδύσεις σημειώνει πως «θα έρθουν, αλλά όχι από τη μία μέρα στην άλλη».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός, πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται», τονίζοντας πως είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο, και πως στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση. Προσθέτει ότι η κρατική συμμετοχή θα εξαλειφθεί «σε εκείνες τις εταιρείες, όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνον ως επιχειρηματίας και όπου δεν διακυβεύονται για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών, ή σημαντικών δικτύων, όπως της ενέργειας ή του νερού».

Τέλος, για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως έχουν φθάσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πως «φθάνει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα που θα κριθούν η αξιοπιστία, η βούληση και η αποφασιστικότητα του καθενός μας. Και η Ελλάδα οφείλει να είναι και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου