Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ...

«Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας και το Υπουργείο μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί δημιουργία τέτοιου κλίματος στη χώρα μας, καθώς και εκδηλώσεις ακραίων μορφών, απρεπούς συμπεριφοράς ή ρατσιστικών φαινομένων. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε είδος βίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και των αδύναμων πολιτών της». Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Φώτη Κουβέλη, σχετική με την πρόσφατη επίθεση κατά της εβραϊκής συναγωγής στην Κέρκυρα.

«Η διάρρηξη που έγινε στην εβραϊκή συναγωγή της Κέρκυρας και η καταστροφή των ιερών λειτουργικών βιβλίων είναι μια πράξη αποτρόπαια, την οποία η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Παπουτσής, εκτιμώντας, πάντως, ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις συνδέονται περισσότερο με τη γενικότερη άνοδο της βίας και λιγότερο με την άνοδο του αντισημιτισμού» και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν θα γίνει ποτέ μια χώρα τυφλού μίσους και ρατσισμού».

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο έγγραφό του με ημερομηνία 11 Μαΐου, αναφέρει ότι η επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή της Κέρκυρας «αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν καταδεικνύει, σε καμία περίπτωση, ότι στη χώρα μας υφίσταται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας» και ακόμη ότι «η πράξη αυτή δεν μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης όλων όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας».

Με αφορμή την ερώτηση του κ. Κουβέλη, ο κ. Παπουτσής ενημερώνει τη Βουλή ότι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδηλώνονται συνεχώς πρωτοβουλίες και αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, με στρατηγικό στόχο τον απόλυτο σεβασμό και την εγγύηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Παπουτσής, εκδόθηκε διαταγή με θέμα «Αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και της μη ανεκτικότητας, κατά την αστυνομική δράση», στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο σεβασμός στην ποικιλία αντιλήψεων, των τρόπων ζωής και των πολιτιστικών στοιχείων όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, αποτελεί βασική υποχρέωση του αστυνομικού προσωπικού. Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται και τονίζεται η υποχρέωση των αστυνομικών αρχών να διερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου, τόσο στις ποινικές όσο και στις διοικητικές υποθέσεις.

Πέραν αυτών, ο υπουργός σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της υποκινούμενης τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού, βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχοντας ενεργοποιήσει το πληροφοριακό τους δίκτυο, τόσο στους κόλπους των εδώ διαβιούντων ημεδαπών-μεταναστών όσο και με διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες, έτσι ώστε να προληφθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα οποιαδήποτε ενέργεια.

Ειδικότερα για την προστασία της εβραϊκής συναγωγής στην Κέρκυρα, ο υπουργός ενημερώνει τον κ. Κουβέλη ότι «έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα φρούρησης-επιτήρησης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, για την πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος προσώπων και πραγμάτων».

«Πράξεις ντροπής αποτελούν οι βεβηλώσεις μνημείων, οι επιθέσεις σε συναγωγές, ο μισαλλόδοξος λόγος και ο αντισημιτισμός» έχει επισημάνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ Φώτης Κουβέλης, διαπιστώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται στην Ελλάδα φαινόμενα αντισημιτισμού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον εμπρησμό στην εβραϊκή συναγωγή στην Κέρκυρα, «μια πόλη που έχει θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων κατοίκων της στο Ολοκαύτωμα». Ο κ. Κουβέλης έχει επιπλέον τονίσει ότι πρόκειται για την τρίτη επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στην Ελλάδα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν οι επιθέσεις σε Βόλο και Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου