Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΚΙΝΑ-ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Σε σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα ανήλθε τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις εξαγωγές να υπερβαίνουν κατά μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δις δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών οι οποίοι το υπολόγιζαν κοντά στα 3 δις δολάρια.

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 29,9%, σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,8%, με τους οικονομικούς δείκτες να στέλνουν άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την κινεζική οικονομία. Ήδη τον Μάρτιο, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει απρόσμενο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 140 εκ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση για το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα έρχεται σε μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ Η.Π.Α.-Κίνας σχετικά με τη δημιουργία ενός οικονομικού πλαισίου μεταξύ των δύο κρατών όπου οι εμπορικές και νομισματικές πολιτικές της μιας χώρας δε θα βλάπτει την οικονομία της άλλης.

Πολλοί εξαγωγείς, στις ΗΠΑ και σε άλλες εξαγωγικές οικονομίες, υποστηρίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση προχωράει σε συνεχείς υποτιμήσεις του κινεζικού νομίσματος στην προσπάθειά της να κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου