Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ...

Το όνομα του Δήμου προέρχεται από το βουνό της Μόβρης που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του και κυριολεκτικά αγκαλιάζει την περιοχή. Έμβλημά του, ακριβώς λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, είναι η θεά Δήμητρα. Πρόκειται για έναν νεοσύστατο Δήμο που προήλθε από τη συνένωση 6 πρώην κοινοτήτων. Βρίσκεται στην εύφορη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και συνορεύει βόρεια και ανατολικά με τον Δήμο Δύμης, βόρεια βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο ενώ δυτικά και νότια συνορεύει με το Δήμο Λαρισσού.

Ο Δήμος Μόβρης συστήθηκε τον Δεκέμβριο 1997 με την απόσπαση του οικισμού Σαγέικα από την κοινότητα Σαγεΐκων και τον ορισμό του ως έδρας του Δήμου, με ταυτόχρονη κατάργηση και συνένωση με τον Δήμο των (πρώην) κοινοτήτων Καρεΐκων, Λιμνοχωρίου, Σαγεΐκων, Κρίνου, Μύρτου και Φράγκα (Φ.Ε.Κ. Α΄ 244 της 4-12-1997).

Έχει έδρα του τα Σαγέικα. Βρίσκεται σε απόσταση 32,5 χιλιομέτρων δυτικά της Πάτρας και η έκταση του είναι 86.484 τ.μ. ενώ ο πληθυσμός του, με βάση την τελευταία απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 5.106 κατοίκους (το καλοκαίρι ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου