Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Μόβρης μας επεφύλαξε μίαν ευχάριστη έκπληξη. Πιο συγκεκριμένα, θέλοντας να εορτάσει την «5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος » και το «2010 Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας» την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, διοργάνωσε εκδήλωση στον γοητευτικό χώρο ψυχαγωγίας «Ιπποκάμηλος» στα Σαγαίικα με θέμα : «Το απειλούμενο περιβάλλον και ο ρόλος των πολιτών».
Η προβολή ενός θαυμάσιου DVD – ντοκουμέντου για το «2010 Διεθνές έτος βιοποικιλότητας» παραγωγής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που ευγενικά παραχωρήθηκε χάριν της εκδήλωσης, από το Μουσείο, εισήγαγε τους προσερχόμενους στο ¨κλίμα¨ της βραδιάς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Μόβρης Ανδρέα Παναγιωτόπουλου που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πνεύμα και στους στόχους της που δεν μπορεί να είναι άλλοι από την συνειδητοποίηση της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και προανήγγειλε όσα θα ακολουθούσαν.
Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ( ομότιμος σήμερα) Δημήτριος Φοίτος που με θέμα « Η βιοποικιλότητα και τα προβλήματα προστασίας της στην Ελλάδα» ανέπτυξε επιστημονικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλούσιος φυτικός και ζωικός κόσμος στην Ελλάδα σήμερα. Προβλήματα, που κατά τον κ. Φοίτο έχουν την βάση τους κυρίως στην μεγάλη άγνοια ευρέων τμημάτων του πληθυσμού - και δυστυχώς – στην υβριστική και ατιμωτική για το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μνήμη συμπεριφορά των κρατούντων και των αρμοδίων( με παράδειγμα το δάσος κουκουναριάς στον Σχοινιά του Μαραθώνα).
Κατόπιν ο Δημοτικός Σύμβουλος Μόβρης και Πρόεδρος των Χημικών Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Κολλιόπουλος μιλώντας με θέμα «Ο ενεργός πολίτης Βλάσσης Βελλόπουλος», και ενώ συγχρόνως προβάλλετο σχετικό οπτικό υλικό, παρουσίασε σε αδρές γραμμές το ¨ πορτραίτο¨ του πρωτοπόρου αγωνιστή του περιβάλλοντος, του ¨άσημου¨ απλού ¨κλητήρα¨ από την Πάτρα που ¨ έβαλε τα γυαλιά¨ στο Κράτος και αναφέρθηκε στους μεγάλους σταθμούς της αγωνιστικής του πορείας ( μεγάλη δίκη για την ρύπανση του Πατραϊκού, αγώνες για την Στροφυλιά, τα πετροχελίδονα κ.τ.λ.) αλλά και στην ηθική τουλάχιστον δικαίωση των αγώνων του ( τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κ.τ.λ.) . Τέλος, ο κ. Κολλιόπουλος υπογραμμίζοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει αλλά και στον οποίο να μπορεί να πρωταγωνιστήσει ένας απλός πολίτης όταν συνειδητοποιήσει την ευθύνη του και λειτουργήσει ως « πραγματικός πολίτης», ως «ενεργός πολίτης » ανέδειξε και υπέδειξε ως τέτοιο παράδειγμα άξιο προς μίμηση τον Βλάση Βελλόπουλο.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μόβρης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παρέδωσε τιμητικές πλακέτες ως ένδειξη αναγνώρισης, στον καθηγητή κ. Δημήτριο Φοίτο, για την επιστημονική του συμβολή στην υπεράσπιση του Περιβάλλοντος και στον Βλάση Βελλόπουλο για την αγωνιστική του προσφορά στην ίδια υπόθεση.
Η μεγάλη στιγμή της βραδιάς όμως ήλθε όταν ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, ότι μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μόβρης ανακηρύχτηκε σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου, ο παριστάμενος, ομότιμος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός κ. Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Μετά την επίσημη ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόβρης, κ. Παναγιώτη Κοκκίνη, της σχετικής ομόφωνης απόφασης και την επίδοση επίσημου αντιγράφου της, στον τιμώμενο καθηγητή. ο Δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παρέδωσε στον κ. Γεώργιο - Αλέξανδρο Μαγκάκη και τιμητική πλακέτα εις αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του και στην επιστήμη αλλά και στους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ιδιαίτερα.
Στην συνέχεια κλήθηκε στο βήμα ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε : « …… Από πολύ παλιά υπήρχε πρόβλημα στην συνύπαρξη του ανθρώπου με τον υπόλοιπο έμβιο κόσμο, φυσικό και ζωικό…. Σήμερα η εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας έχει οξύνει πολύ περισσότερο τα πράγματα …. Η εγωιστική ανθρώπινη συμπεριφορά δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα στην φύση …. η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη πρέπει να υπάρξει μια «νέα ευθύνη» του ανθρώπου απέναντι στην φύση … » και έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά «… ότι θα πρέπει να στραφούμε ¨με ιερή οργή¨ εναντίον των εαυτών μας και του αλαζονικού εγωισμού ο οποίος μας διακατέχει… »
Η εκδήλωση, στην οποία συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, έκλεισε με τον Δήμαρχο Μόβρης Ανδρέα Παναγιωτόπουλο να καλεί όλους τους παρευρισκόμενους να λειτουργούν πάντα ως ενεργοί πολίτες και να εμπνέονται από τη δράση, το ήθος και το παράδειγμα του Δημήτρη Φοίτου, του Βλάση Βελλόπουλου και του Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου