Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΕΔΩ Η.Π.Α

Ανοίγματα στο Εβραϊκό Λόμπι
June 14, 2010 by Greek News
Filed under Featured, Ομογένεια
Leave a Comment
Καθώς οι Εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Τουρκία, η Ομογένεια προσπαθεί να τις προσεταιριστεί με αιχμή το κυπριακό.

Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Η πρόσφατη κρίση στις Ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή την επίθεση στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ακτιβιστές και βοήθεια στη Γάζα κι η καταψήφιση από την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για νέες κυρώσεις στο Ιράν, φαίνεται πως έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει στην Ουάσιγκτον. Αναλυτές που μέχρι πρόσφατα έγραφαν ύμνους για τον στρατηγικό συνεταιρισμό Τουρκίας – ΗΠΑ και επέρριπταν ευθύνες στους Ευρωπαίους γιατί η Αγκυρα στρέφεται προς Ανατολάς, τώρα πλέον ανοιχτά θεωρητικοποιούν τους ισλαμικούς προσανατολισμούς της, μιλούν για αντικρουόμενα συμφέροντα με την Αμερική και την χαρακτηρίζουν “Frenemy”, από το συνδυασμό των δύο λέξεων friend (φίλος) και enemy (εχθρός).


Σκληρή κριτική στην Τουρκία άσκησε μιλώντας στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, ο εβραϊκής καταγωγής βουλευτής Νέας Υόρκης, Γκάρι Ακερμαν.
To χειρότερο όμως για την Τουρκία είναι η επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, για την διατάραξη των σχέσεων των σχέσεών της με το Εβραϊκό Λόμπι των ΗΠΑ, στελέχη του οποίου κάνουν σκέψεις να στραφούν ανοιχτά κατά της Τουρκίας. Την περασμένη Τρίτη, με μία πρωτοφανή ανακοίνωση, η πανίσχυρη εβραϊκή οργάνωση Anti-Defamation League (ADL) ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατατάξει την τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση (ΙΗΗ) που βοήθησε στην διοργάνωση της νηοπομπής στη Γάζα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» που φημίζεται για την φιλοεβραϊκή της πολιτική και που για χρόνια διάκειτο ευνοϊκά προς την Τουρκία, με άρθρο της υποστηρίζει ότι «Η Αμερικανοεβραϊκή Κοινότητας τερματίζει την υποστήριξη προς τα τουρκικά συμφέροντα στο Καπιτώλιο».

Το άρθρο περιέχει πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία για τη βοήθεια την οποία προσέφεραν από το 1990 μέχρι σήμερα στο τουρκικό λόμπι οι Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ορισμένες φορές και σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε πολλές περιπτώσεις, χάρη στην υποστήριξη του Εβραϊκού λόμπι η Τουρκία σταμάτησε ψηφίσματα του Κογκρέσου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η μεγαλύτερη αμερικανοεβραϊκή οργάνωση (AIPAC) προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει στελέχη του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ, ενώ η μεγαλύτερη συμβολή του εβραϊκού λόμπι προς την Τουρκία ήταν «να καταστήσουν περισσότερο ορατή και κατανοητή τη στρατηγική της αξία για τις ΗΠΑ, ιδίως όταν γι’ αυτό το σκοπό αγωνιζόταν οι υποστηρικτές του Ισραήλ», είπε ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φίθ, λέγοντας ότι πέραν της υποστήριξης από τις αμερικανικές κυβερνήσεις, η Τουρκία εξασφάλιζε και πολλούς φίλους στο Κογκρέσο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, χάρη στις επιτυχημένες παρεμβάσεις των εβραϊκών οργανώσεων της Αμερικής, ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τσεϊχάν άφησε εντελώς έξω την Αρμενία., ενώ αποκαλύπτει επίσης ότι «το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον βοήθησε να προστατευτούν οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, για τις οποίες το ελληνικό λόμπι συχνά προσπάθησε να μπλοκάρει, ή να θέσει περιορισμούς».

Επισημαίνει μάλιστα ότι στη δεκαετία του ’80 η Τουρκία έχασε σημαντικές μάχες στο Κογκρέσο από το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΑΙPAC, Μορίς Αμιτάι, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις εκπροσώπησε και τα τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον, δηλώνει ωμά πως αν κάποιος του ζητούσε να προστατεύσει την Τουρκία στο Κογκρέσο, θα απαντούσε, «αστειεύεστε βέβαια».

Ωστόσο η οργή που επικρατεί στο Αμερικανο-Εβραϊκό λόμπι για την ώρα εστιάζεται στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν και του Ισλαμικού του κόμματος AKP, τονίζοντας από το 2002 αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. Οξύνθηκαν περαιτέρω περεταίρω το 2008 και επιδεινώθηκαν μετά τις συγκρούσεις στη Γάζα το 2008, για να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα του ναδίρ.

Όμως οι σχέσεις που ανέπτυξαν χωριστά οι εβραϊκές οργανώσεις με τους Τούρκους στρατιωτικούς παραμένουν ισχυρές κι ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που το αμερικανικό Πεντάγωνο εκφράζεται λιγότερο επικριτικά σε βάρος της Τουρκίας. Η πλειοψηφία των εβραϊκών οργανώσεων θεωρούν ότι έχουν επενδυθεί πολλά στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για να διαλυθούν εύκολα και θέλουν αφού δώσουν κάποια «μαθήματα» στην κυβέρνηση Ερντογάν, για να την υποχρεώσουν να αλλάξει πολιτική.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΙ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Οι εξελίξεις στις Ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις κι η επιδείνωση των σχέσεων Εβραϊκού και Τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ απασχόλησαν – όπως αναφέραμε στο περασμένο φύλλο – τις εργασίες του 26ου συνέδριου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας στην Ουάσιγκτον, όπου κορυφαία εβραϊκής καταγωγής στελέχη του Κογκρέσου έδωσαν το παρών επικρίνοντας σκληρά την Τουρκία και ως αφερέγγυο σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης έχει οπωσδήποτε δημιουργήσει νέα δεδομένα και στα άμεσα σχέδια είναι να διευρυνθούν οι επαφές. Μάλιστα αναμένεται εντός των ημερών η καταχώρηση ολοσέλιδων διαφημίσεων στις εφημερίδες «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ουάσιγκτον Πόστ» στις οποίες θα επισημαίνεται η τουρκική αφερεγγυότητα αλλά και η υποκριτική της πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, σε ότι αφορά τη Γάζα και την Κύπρο.

Ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Αντι Μάνατος, είπε στην «Κ» ότι «οι υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον αλλάζουν. Ενώ τα εβραϊκής καταγωγής μέλη της Γερουσίας και της Βουλής και οι πολυπληθείς εβραϊκής καταγωγής αμερικανοί αξιωματούχοι υπήρξαν μεταξύ των πλέον ισχυρών και ενσυνειδήτων υποστηρικτών των Ελληνικών και Ορθοδόξων Θεμάτων, το μπέρδεμα στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις θα έχει ως αποτέλεσμα οι αμερικανο-εβραϊκές ομάδες που κάνουν λόμπι για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον να την εγκαταλείψουν αφήνοντάς την μόνη να υπερασπιστεί τις από μέρους της παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας ο κ. Μάνατος ανέφερε πως «ενώ για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι είναι προς το ίδιο όφελος της Τουρκίας να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και με τους διεθνείς προβολείς στραμμένους στην Τουρκία και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι περισσότερο από ποτέ προς το συμφέρον της».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, δήλωσε στην «Κ» ότι «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να εκμεταλλευτεί πλήρως τις τελευταίες εξελίξεις. Μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Η υποκρισία της Τουρκίας είναι απίστευτη. Παρουσιάζονται ως ειρηνοποιοί και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παραβιάζουν τις ίδιες αυτές αρχές στην Κύπρο για 36 χρόνια και παραβιάζουν για δεκαετίες τα δικαιώματα των Κούρδων».

Ο κ. Ζαμπάς τονίζει την ανάγκη «άμεσης συνάντησης με την ηγεσία της Εβραϊκής Κοινότητας – κάτι που ήδη προχωρά – και επιφανή εβραϊκής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου. Ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας, να φέρουμε με το μέρος μας το Εβραϊκό Λόμπι, το οποίο υπήρξε αρνητικό στα θέματά μας. Προσωπικά θεωρώ ότι η Τουρκο-Ισραηλινή συμμαχία έχει τελειώσει κι εμείς δεν θα πρέπει να παραμείνουμε θεατές των αλλαγών που θα σημειωθούν ούτως ή άλλως, με ή χωρίς εμάς».

Καταλήγοντας ο κ. Ζαμπάς αποκαλύπτει ότι οι ομογενείς ετοιμάζονται να ξεσκεπάσουν μέσω των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης της τουρκική υποκρισία, προχωρώντας σε διαφημιστικές καταχωρήσεις στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» και στην «Ουάσιγκτον Πόστ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου