Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΠΑ.ΣΟ.Κ

Υπουργός Α.Λοβέρδος

Έντονα πυρά δέχεται ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, από το ίδιο του το κόμμα, μετά τη δημοσιοποίηση των ρυθμίσεων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Στις αντιδράσεις των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστών (π.χ. ΓΣΕΕ) έρχονται να προστεθούν και οι σκληρές επικρίσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διαμαρτύρονται έντονα αφενός μεν για τις σκληρές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος, αφετέρου δε για την επιλογή του Υπουργού να περάσει τα σκληρά μέτρα με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με νόμο, παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταμαρτυρούν στον κ. Λοβέρδο "κρυφές συμφωνίες" με την τρόικα, καθώς υποστηρίζουν ότι τόσο σκληρά μέτρα σαν αυτά που παρουσίασε ο Υπουργός, δεν προβλέπονται στο μνημόνιο της Ελλάδας μα τους δανειστές της.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τον κ. Λοβέρδο, κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού λένε οι πληροφορίες, στην επιλογή να εμφανιστεί την προσεχή Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή για να συζητήσει τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα δηλώνει έτοιμος για υπαναχωρήσεις από το αρχικό σχέδιο, με βελτιώσεις που θα του υποδειχθούν. Βεβαίως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ισχυροποιείται το σενάριο που μιλάει για "ρυθμίσεις εκτός μηνομονίου". Γιατί, αν όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα τα επιβάλλει η τρόικα, τότε χωρίς τη συμφωνία της είναι αδύνατη οποιαδήποτε τροποποίηση. Η δημόσια παρουσία του κ. Λοβέρδου έχει ενοχλήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, που θεωρεί ότι ο Υπουργός "μιλάει πολύ, δίνοντας συνεχώς συνεντεύξεις, χωρίς να βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού".

Στο μεταξύ, εκτός από το εσωκομματικό μέτωπο, ο Υπουργός Εργασίας θα βρεθεί αντιμέτωπος τις επόμενες ημέρες, με το διαρκώς ογκούμενο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων. Στις 23 Ιουνίου το ΠΑΜΕ προχωράει σε 24ωρη απεργία, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 29 Ιουνίου.

Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τον κ. Λοβέρδο γιατί αν δεν βρει τρόπο να μειώσει τις αντιδράσεις και να αυξήσει τη συναίνεση στα μέτρα που προωθεί, τότε είναι πιθανόν να βρεθεί τελείως απομονωμένος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου