Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

Photo: το ζεύγος Eli Broad

Ο πασίγνωστος πολυεκατομμυριούχος Eli Broad και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg πήραν μιαν απόφαση τόσο παράξενη που δεν υπάρχει περίπτωση να την πιστέψει κανένας Ελληνας, χωρίς να ψάξει να βρει απο πίσω συνομωσίες και σκοτεινά σενάρια: Θέλουν, λοιπόν, απλά, να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του «συνδισεκατομμυριούχου» τους Warren Buffett όπως και του Bill και της Melinda Gates που προτρέπουν ενεργά και στην πράξη τους πλούσιους Αμερικανούς να δώσουν άμεσα «τουλάχιστον το μισό της περιουσίας τους» για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για την φτώχεια στον πλανήτη και την εξεύρεση λύσεων για τα οικονομικά προβλήματα, τα «προβλήματα επιβίωσης» που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και μην χαμογελάτε ειρωνικά με τον «ανόητο Δαβαράκη», γιατί δεν είναι όλοι οι πλούσιοι άνθρωποι στη γη, λαμόγια, σαν αυτά που ξεφύτρωσαν, απο το 1981 και μετά, εδώ δίπλα μας, τους δικούς μας αναίσθητους ή απλά αδιάφορους καταφερτζήδες.

Ο Broad, ο μέχρι προ τινος Πρόεδρος της SunAmerica Inc. και ιδρυτής της KB Home , μαζί με τη γυναίκα του, Edythe, ανακοίνωσαν επίσημα την περασμένη Πέμπτη ότι παραχωρούν το 75% της συνολικής περιουσίας τους (σε όλες τις μορφές της, από ιδιοκτησίες μέχρι ρευστό, επενδύσεις, κοσμήματα, καταθέσεις κ.λ.π) στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη. Ο Buffett, που είναι ακόμα ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη και πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., δήλωσε οτι προσπαθεί να πείσει (και οτι μέχρι στιγμής το έχει, σε μεγάλο βαθμό, καταφέρει) “εκατοντάδες Αμερικανούς ” να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ζεύγους Broad.


“Είμαστε πια πολλοί και ισχυροί αυτοί που πιστεύουμε στην σοφή ρήση του Andrew Carnegie που είχε πει πως «ειναι ατίμωση για έναν άνθρωπο να πεθαίνει πλούσιος» δήλωσαν ο Eli και η Edythe Broad την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την απόφασή τους να δώσουν το 75% της περιουσίας τους για φιλανθρωπικές δραστηριότητες. “Δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει πιό ακριβά και να έχει μεγαλύτερη αξία απο το κοινό καλό. Ελπίζουμε πως θα την συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο”.

Ο Buffett, που είναι σήμερα 79 χρονών, και ο γνωστός μας Μπιλ Γκέιτς (ναι, αυτός ο Bill Gates της Microsoft και η γυναίκα του, που θεωρούν τούς εαυτούς τους υπερβολικά ευνοημένους απο τη μοίρα και έχουν, γι΄αυτό, αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής τους στο «μοίρασμα», όπου υπάρχουν ανάγκες, της τεράστιας, μυθικής, σαν του Μίδα, περιουσίας τους) τα τελευταία λίγα χρόνια κατάφεραν και διοργάνωσαν meetings εργασίας (και όχι φιλανθρωπικά γκαλά για να τιμηθεί «το συγγραφικό έργο» της, Αμερικάνας έστω, αντίστοιχης κυρίας, Τσοχατζοπούλου), όπου μαζέψανε, χάρη στη λάμψη, το κύρος, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους μερικούς απο τους πιο πλούσιους δισεκκατομυριούχους, ανα δύο, ανα τρείς, με σκοπό να αρχίσουνε να τους «ανοίγουν τα μυαλά». Δεν χρειάστηκε πολύ.

Ο Μπίλ Γκέιτς, κακά τα ψέμματα, το έχει αποδείξει, και θα γραφτεί στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους στον πλανήτη μας, πως είναι ο κατ' εξοχήν άνθρωπος που ξέρει να «ανοίγει εγκεφάλους». Μαζί με τον Steve Jobs της Apple - και τούς, επιλεγμένους, μοναδικούς, λαμπερούς και αναντικατάστατους συνεργάτες τους -, μας άνοιξαν την Πύλη της ηλετρονικής εποχής, του Web και, στην ουσία της παγκοσμιοποίησης. Στρατολογήσανε λοιπόν μερικές εκατοντάδες απο τούς πιό πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη και τούς έθεσαν μπροστά στο «challenge”, την πρόκληση δηλαδή, αυτού που οι ίδιοι ονόμασαν “The Giving Pledge.” Η ιδέα τους σχηματοποιήθηκε και πήρε συγκριμένη μορφή στη διάρκεια τριών πολύ σημαντικών συναντήσεων με "άλλους φιλάνθρωπους, που δεν κατανομάζονται ακόμη". Έτσι δήλωσαν σε μια συνέντευξή τους στον Charlie Rose, ευτυχισμένοι που η πρωτοβουλία τους βρήκε τόσο πρόθυμη, πρακτική και όχι θεωρητική ανταπόκριση, στην παγκόσμια «πλουτοκρατία» .

“Ρώτησα το κάθε απ’αυτά τα ζευγάρια (ή τους μοναχικούς δισεκατομμυριούχους) να μας διηγηθεί κάτι σαν μια ιστορία, ένα παραμύθι, ένα διήγημα ας πούμε, για το πώς θα φανταζόντουσαν οι ίδιοι οτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν”, λέει ο Μπίλ Γκέιτς. “Ηταν απίστευτο αλλά δεν χρειάστηκαν παρα πάνω από δύο ώρες σε κάθε συνάντηση, καθισμένοι σε τραπέζια συσκέψεων, για να βρεθούν οι «κοινοί τόποι» και να αναπτυχθεί ένας δυναμικός ενθουσιασμός γύρω απο το ζήτημα».

Ο Buffett έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στον πλανήτη που τον φιλοξένησε, πάνω απο το 99% της περιουσίας του. Το μεγαλύτερο μέρος, που τον Μάρτιο υπολογιζόταν στα 47 δισεκατομμύρια δολλάρια, απο το περιοδικό Forbes Magazine, ήδη μεταβιβάζεται, με ετήσια εμβάσματα, στο «Bill & Melinda Gates Foundation», που θα διαχειριστεί τελικά και το όλο εγχείρημα

Ο Bill Gates, 54 ετων σήμερα, είναι ο δεύτερος πιό πλούσιος άνθρωπος στη γη. Το Ιδρυμα Gates στοχεύει κατ΄αρχήν (και μεταξύ άλλλων) στην μείωση της φτώχειας παγκοσμίως, όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατόν, στην καταπολέμηση των ασθενειών που μαστίζουν τους συναθρώπους μας παντού, αλλά και στην Εκπαίδευση – δηλαδή την Παιδεία και την ευρύτερη μόρφωση.

Το όλο εγχείρημα που προχωράει ραγδαία, απέσπασε την προσοχή και το ενδιαφέρον του πρώην Προέδρου της γνωστής και σε εμάς εδω Κινεζικής Cisco Systems Inc, του John Morgridge, όπως και της Tashia Morgridge, του Kleiner Perkins, της "Caufield & Byers", του John Doerr της Ann Doerr, και του Πενσυλβανού Φιλανθρώποιυ H.F. “Gerry” Lenfest και της γυναίκας του, Marguerite Lenfest, όπως δηλώνει στα διεθνή πρακτορεία, ο Patty Stonesifer, που «μυήθηκε» και αυτός πρόσφατα.

Ο Bloomberg, 68 χρονών, έχει μια καθαρή περιουσία $18 δις δολλαρίων που τον κατατάσσει 23ο στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. Ο Broad, στα 77 του χρόνια σήμερα, έχει προσωπική περιουσία $5.7 δισεκατομμυρίων, και είναι 132ος στη λίστα.

Η Broad Foundations έχει ήδη επενδύσει πάνω απο $2 δισεκατομμύρια στην Παιδεία, την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, την εργαστηριακή και Ιατρική Έρευνα και τις Τέχνες. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσφορά του είναι $600 εκατομμύρια για την ίδρυση του Broad Institute στο MIT και το Harvard.



ΥΓ : Οσο παράξενα και αν σας ακούγονται όλα αυτά, είναι η καθαρή αλήθεια. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για έναν σύγχρονο Ελληνα να παραδεχτει πως εκπρόσωποι πολιτισμών που τούς θεωρεί «κατώτερους», όπως έχουν μάθει οι Ελληνες να χαρακτηρίζουν τον Αμερικάνικο Πολιτισμό, έχουν προχωρήσει μπροστά έτη φωτός, απο πάσης απόψεως- ενω εμείς εδω ζούμε την απόλυτη καταρευση του διεφθαρμένου συστήματος και του «πολιτκού προσωπικού μας». Όμως έτσι είναι brothers and sisters. Ας το αποδεχτούμε για να αρχίσουμε να συνερχόμαστε και εμείς. Νομίζαμε οτι είχαμε πιάσει τον Πάπα, είχαμε όμως πιάσει αντ’ αυτού τον Πάτο. Μην κολλάμε : Προχωράμε. Ολα θα τα φτιάξουμε – γιατί το θέλουμε, σχεδόν όλοι πιά, αληθινά πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου