Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ...

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή παθολογίας Χαράλαμπο Ρούσσο τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα «Εσωτερικής Παθολογίας», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Επίσης εξέλεξε τον κύπριο καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη ως ξένο εταίρο της στον κλάδο των «Οικονομικών Επιστημών», στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος γεννήθηκε το 1942 στη Σαντορίνη και υπήρξε αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966). Μετεκπαιδεύθηκε στην Παθολογία - Εντατική Θεραπεία και στην Πνευμονολογία στα Πανεπιστήμια Τζον Χόπκινς (ΗΠΑ), ΜακΓκιλ (Καναδά) και στο Νοσοκομείο Laennec (Γαλλία), την περίοδο 1973-1978.
Διετέλεσε διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Βαρέως Πασχόντων του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και αργότερα εξελέγη καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1989 είναι καθηγητής επί τιμή του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Τομέα Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και του Τομέα Παθολογίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και συνέβαλε στην ανάπτυξη του Παθολογικού Τομέα και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευγενιδείου Νοσοκομείου. Από το 2005 έως το 2009 είχε την εποπτεία της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Το έργο του «Εντατική Θεραπεία» αποτελεί σημαντική συμβολή στο θέμα. Οι έρευνές του, οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πρώιμων κλινικών κριτηρίων χρήσης αναπνευστήρων για την πρόληψη και θεραπεία της αναπνευστικής και κυκλοφορικής ανεπάρκειας.Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε το 1948 στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Έσεξ στη Βρετανία και διδάκτωρ του London School of Economics. Είναι καθηγητής Οικονομικών και έχει διατελέσει προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics.
'Έχει διακριθεί για τις έρευνές του στη θεωρία και πολιτική στην αγορά εργασίας και, ειδικότερα, στους προσδιοριστικούς παράγοντες της ανεργίας και των μισθών. Επιπλέον, έχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα απασχολήσεως στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στον ΟΟΣΑ.
Η οικονομική ανάλυση της ανεργίας έχει επηρεασθεί σημαντικά από το επιστημονικό έργο του κ. Πισσαρίδη, το οποίο διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Το 1977 εξελέγη εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας και το 2002 μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας απένειμε το βραβείο Νόμπελ στην Οικονομική Επιστήμη για το 2010 από κοινού στον Πίτερ Ντάϊμοντ, καθηγητή του MIT, τον Ντέηλ Μόρτενσεν, καθηγητή του πανεπιστημίου Northwestern και στον κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη, για τη συμβολή τους στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τα ρυθμιστικά πλαίσια και την οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου