Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Δ.ΑΧΑΙΑΣ...

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

6/10/2011
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας οι Δημότες μας μπορούν πλέον να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο. Η ανωτέρω απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια εφαρμογής πρόσφατης Νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων οφειλές και πρόστιμα προς τους Δήμους εκτός των προστίμων που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές.
Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:
Α) Πάσης φύσεως οφειλές που προέκυψαν ή βεβαιώθηκαν από 1.9.2009 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον έχει καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αιτήσεως εκ μέρους του υπόχρεου ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου αυτών.
Β) Πάσης φύσεως οφειλές που προέκυψαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 66 του ν. 3801/2009 και έχει καταβληθεί το τριάντα τοις εκατό (30%) της ρυθμισθείσας οφειλής.
Γ) Πάσης φύσεως οφειλές που προέκυψαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν τύχει διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής κατά το άρθρο 170 του ν. 3463/2006 και έχει καταβληθεί το 30% του διακανονισθέντος ποσού.
Οι παραπάνω αναφερόμενες οφειλές ρυθμίζονται είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε με μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Αναλυτικά αναφέρουμε:
Α) Εφάπαξ. Καταβάλλοντας το σύνολο της κύριας οφειλής, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή και το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του εντός προθεσμίας έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, με ταυτόχρονη προκαταβολή ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν καταβάλει το υπόλοιπο ποσό της οφειλής χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης. Για συνολικές οφειλές μέχρι και του ποσού των 300,00 € η εφάπαξ καταβολή είναι υποχρεωτική.
Β) Καταβάλλοντας σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις το σύνολο της κύριας οφειλής, το τριάντα τοις εκατό (30%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή και το τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό της οφειλής ρυθμίζεται μέχρι και 20 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και με ελάχιστη καταβολή τα 150,00 € μηνιαίως. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης, ενώ οι επόμενες καταβάλλονται ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός εκ των επομένων μηνών. Η μη καταβολή δύο δόσεων, καθώς και η μη καταβολή της τελευταίας δόσης, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία λήξης της, έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μόνο ύστερα από αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης προς το Δήμο από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, η οποία συνοδεύεται από βεβαίωση του Δήμου για το ποσό της οφειλής και δηλώνεται ο τρόπος καταβολής της.
Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στη ρύθμιση και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει, θα χορηγείται αποδεικτικό Δημοτικής Ενημερότητας Μηνιαίας Ισχύος, εφόσον έχει καταβληθεί από τον υπόχρεο το πενήντα τοις εκατό (50%) της αρχικής οφειλής.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ( 8:00 με 14:00 ) στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας (Αποστόλου Ανδρέου 16 – Ισόγειο – 26933/60153 & 26933/60136 ) καθώς και στο Γραφείο του Βοηθού Δημάρχου κ. Βασιλείου Γκοτσόπουλου (Ισόγειο Κτιρίου Κ.Τ.Α.Δ.Α.– Ισόγειο – 26930/22115).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου