Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟ ΠΗΔΑ ΛΙΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ....

Ουάσινγκτον
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέρχεται το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει τις υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού διευθυντή και είναι πιθανόν να κάνει αμέσως την επιλογή ανάμεσα στη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς. Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας -η οποία απέσπασε το τελευταίο 24ωρο την επίσημη στήριξη Κίνας, ΗΠΑ, Βραζιλίας και Ρωσίας- αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ, συνεχίζοντας μία παράδοση 64 ετών που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του Ταμείου.
Τα 24 μέλη του συμβουλίου, 23 άνδρες και μία γυναίκα, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι το αργότερο την Πέμπτη τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος - Καν, «με συναίνεση», και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ψηφοφορία.
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε την Δευτέρα τη σημαντική για τη διαδικασία επιλογής υποστήριξη της Κίνας.
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου η Λαγκάρντ απέσπασε και την ψήφο εμπιστοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες μαζί με την Ιαπωνία διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στο συμβούλιο της διοίκησης.
«Με χαρά ανακοινώνω την απόφασή μας να υποστηρίξουμε την Κριστίν Λαγκάρντ για τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το εξαιρετικό ταλέντο και η ευρεία εμπειρία της κας Λαγκάρντ θα προσφέρουν μια απαράμιλλη διεύθυνση σε αυτόν το θεσμό, η οποία είναι απαραίτητη σε μια στιγμή κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Μας ενθαρρύνει η ευρεία υποστήριξη που εξασφάλισε μεταξύ των μελών του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων οικονομιών» σημειώνει ο Γκάιτνερ, χαιρετίζοντας επίσης τη «δυνατή και πολύ αξιόπιστη» υποψηφιότητα του «φίλου» του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών απέσπασε και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βραζιλίας, όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή στην Μπραζίλια. Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Λαγκάρντ, όπως μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν.
Ο Αγκουστίν Κάρστενς υπολογίζει στην υποστήριξη του Μεξικανού συμπατριώτη του και των εκπροσώπων της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά.
Από το 1946, οι Ευρωπαίοι διατηρούν παραδοσιακά τη θέση της γενικής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι ΗΠΑ την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου