Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ !!!

Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνει διεθνές συνέδριο αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου, με τίτλο «Εξηγώντας τη φύση: τελεολογικές και μηχανιστικές εξηγήσεις της φύσης και των εμβίων όντων στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και επιστήμη». Το διήμερο συνέδριο θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός του συνεδρίου είναι να προσφέρει βήμα παρουσίασης πρωτότυπης ερευνητικής δουλειάς και διαλόγου σε Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς μελετητές της αρχαίας φιλοσοφίας και επιστήμης. Οι εισηγήσεις διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και επιστήμονες κατανόησαν τη δομή και τη λειτουργία του φυσικού κόσμου και ιδιαίτερα των εμβίων όντων. Η προσπάθεια επιστημονικής εξήγησης της φύσης οδηγεί τους αρχαίους φιλοσόφους στη διατύπωση μηχανιστικών και τελεολογικών μοντέλων εξήγησης των φυσικών φαινομένων, αλλά και σε μία γόνιμη διαμάχη γύρω από τις αρχές και τη μέθοδο που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της επιστήμης. Το συνέδριο διερευνά τις πτυχές αυτού του διαλόγου εστιάζοντας ιδιαίτερα στο έργο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αλλά και στο έργο ορισμένων προσωκρατικών φιλοσόφων όπως ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής.

Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα γίνει από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh James G. Lennox, έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους ερευνητές της αριστοτελικής βιολογίας, και ομιλητές του συνεδρίου είναι επίσης οι James V. Allen (Pittsburgh University), Panos Dimas (University of Oslo), Devin Henry (University of Western Ontario), Τhomas Johansen (University of Oxford), Richard McKirahan (Pomona College), Mariska Leunissen (Chapel Hill), Σπύρος Ράγκος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Στασινός Σταυριανέας (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη για ερευνητές, φοιτητές, καθώς και το ευρύ κοινό, ενώ οι εισηγήσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας για τη οργάνωση του συνεδρίου, Στασινό Σταυριανέα, στην ακόλουθη διεύθυνση: sstavr@upatras.gr Τηλ.: 2610997623

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου