Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Στις 3 Ιουλίου 2010 τιμάται σε όλο τον κόσμο η ιδέα του συνεργατισμού και της συνεταιριστικής πρωτοβουλίας. Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και διέπονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της ισότητας, της ισονομίας και της αλληλεγγύης. Τοποθετούν τον άνθρωπο στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους και επιτρέπουν στα μέλη τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων να εκπληρώνουν τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς τους στόχους. Είναι οι ίδιοι φορείς επιχειρηματικότητας και οικονομίας αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης και πολιτισμού.

Στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν όλοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα, τη συμμετοχικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα. Οι συνεταιρισμοί αντικατοπτρίζουν τα μέλη τους και τις κοινωνίες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται και καλούνται να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στις κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις της κάθε εποχής.

Η σημασία της συνεταιριστικής δράσης είναι ακόμα πιο έντονη στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Οι συνεταιρισμοί είναι φορείς οικονομίας και επιχειρηματικότητας που μπορούν να ανταποκριθούν στην δυσκολία της οικονομικής κρίσης λόγω της συνεκτικότητάς τους. Το συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα και ανταποκρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε καιρούς οικονομικών κρίσεων, όπως αποδεικνύει και η ίδια η ιστορία των συνεταιρισμών παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα που κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, η Παγκόσμια Ημέρα των Συνεταιρισμών αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αειφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου