Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΔΥΜΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 35.000.000€

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΤΕ?

Την Κυριακή 4 Ιουλίου στο Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα πραγματοποιήθηκε η λογοδοσία του Δήμαρχου Δύμης κ. Γκοτσούλια Διονυσίου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και τους στόχους για το τρέχον έτος.
Ο Διονύσης Γκοτσούλιας έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων του για το 2009 όπως επίσης ανέφερε γενικά τα έργα και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία δηλώνοντας ικανοποιημένος, διότι τελειώνοντας άλλη μία θητεία θεωρεί πως ο Δήμος Δύμης υπερτερεί έναντι των γειτονικών Δήμων αλλά και άλλων με πολύ περισσότερους κατοίκους σε έργα υποδομής. Βεβαίως, ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος επιζητώντας πάντα το καλύτερο, όπως χαρακτηριστικά είπε, μάλιστα στο τέλος του έτους θα κάνει αναλυτικό απολογισμό της Δημαρχιακής του θητείας.
Από τα έργα που αναφέρθηκαν σημειώνουμε: την αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού(Ε.Ε.Λ.) κόστους 3.500.000€, την ολοκλήρωση της αποχέτευσης στα Δ.Δ. Αλισσού και Κάτω Αλισσού κόστους 1.500.000€, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Κάτω Αχαΐα κόστους 1.200.000€, αγοράστηκε βυτιοφόρο 90.000€, ολοκληρώθηκε η μελέτη Αποχέτευσης Νιφορεΐκων 150.000€ και έγιναν στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα 840.000€. Στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κάτω Αχαΐας αντιπλημμυρικό έργο 220.000€, η περιοχή γύρω από τον χώρο κατασκευής του νέου Δημαρχείου διασφαλίζεται με αντιπλημμυρικά κόστους 900.000€. Έργα οδοποιίας στα Δημοτικά Διαμερίσματα και την έδρα του Δήμου 2.500.000€, ολοκλήρωση του δρόμου Κάτω Αχαΐα – Καρυά κόστους 1.200.000€.
Χαρακτηριστικά είπε ότι από το σεισμό του 2008 προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές και κυρίως αυτές που αφορούν στην ύδρευση τις οποίες σήμερα έχουμε καταφέρει να επουλώσουμε και να έχουμε σε όλο το Δήμο και πάλι επάρκεια νερού . Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διαδημοτικό έργο ύδρευσης λέγοντας πως ήταν ένα έργο δικής του έμπνευσης με το οποίο υδροδοτούνται όλοι οι παραλιακοί οικισμοί από την Κάτω Αχα

Για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης έγιναν απαλλοτριώσεις 630.000€ για διανοίξεις δρόμων και αγορά κοινόχρηστων χώρων, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια από την πόλη προς το Κοιμητήριο 350.000€, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και η παιδική χαρά κόστισαν 480.000€, κατασκευάστηκε η πλατεία στα Νιφορέικα 95.000€, έγιναν αναπλάσεις μικρής κλίμακας στα Δημοτικά Διαμερίσματα και αγοράστηκαν οικόπεδα για κοινόχρηστους χώρους 350.000€. Ενοποιούνται οι σχολικές μονάδες γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο με δίκτυο πεζοδρόμων και ανακατασκευάζεται η παιδική χαρά 230.000€. Ολοκληρώθηκε ένα έργο στολίδι, η κατασκευή πεζόδρομου στην παραλία Νιφορείκων και η στήριξη του πρανούς για την αποφυγή κατολισθήσεων ύψους 800.000€. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις στον τότε Γενικό Γραμματέα Π.Δ.Ε. κο Καββαθά εντάχθηκαν ως έργα γέφυρες δύο σημαντικές μελέτες οι οποίες μέχρι το τέλος Αυγούστου παίρνουν οριστικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και συνεπώς ετοιμότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ που αφορούν στη διάβρωση των ακτών ύψους 790.000€ και παράκαμψη Κάτω Αχαΐας και βελτίωση του δρόμου έως τον Άραξο ύψους 950.000€.
Ξεκίνησε ο ηλεκτροφωτισμός των εισόδων της Κάτω Αχαΐας με την είσοδο από Άραξο ήδη έτοιμη και συνεχίστηκαν οι επεκτάσεις ηληκτροφωτισμού σε όλο το Δήμο συνολικού κόστους 230.000€.
Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στην σχολική στέγη , η αποκατάσταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας κόστισε 900.000,00 €,οι επισκευές και συντηρήσεις των υπολίπων σχολικών μονάδων του δήμου καθώς και η προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας έφθασαν το ποσό των 1.200.000€.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν, το 3ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας , το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Ειδικό Σχολείο στα Νιφορέικα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατείται μέσα στο επόμενο δίμηνο το νέο κτίριο του Γυμνασίου ύψους 4.000.000€. Ο Δήμος έχει προβεί στην αγορά χώρου 300.000€και έχει προχωρήσει στην προμελέτη για την κατασκευή νέου σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού, αγοράστηκε οικόπεδο έκτασης 4,5 στρεμμάτων περίπου αξίας 345.000€ για την κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας το οποίο εντάχθηκε στα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 4.200.000€
Μίλησε για τις ικανοποιητικές προσπάθειες στον τομέα καθαριότητας ώστε να έχουμε έναν καθαρό Δήμο, την αγορά Απορριμματοφόρου 140.000€, την προμήθεια κάδων 150.000€ και την δαπάνη 100.000€ για καθαρισμούς των παραλιών.
Σημαντικές υπηρεσίες παρείχαν στους Δημότες το Κ.Ε.Π. , το Βοήθεια Στο Σπίτι, το Γραφείο Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Αθλητικό Κέντρο και όλες γενικά οι υπηρεσίες του Δήμου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της διασποράς τους από τον σεισμό του 2008.
Το Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί περίπου 400 άτομα σε όλο το Δήμο, από την τράπεζα τροφίμων διανέμονται τρόφιμα σε 300 περίπου οικογένειες αναβίωσαν τα Δύμαια με εκδηλώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Κατασκευάστηκε το αγροτικό ιατρείο στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο Κάτω Αλισσού.
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του γηπέδου της Δύμης 340.000€,συγχρόνως αγοράστηκαν και τοποθετούνται τα αποδυτήρια 65.000€, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την αποπεράτωση του κλειστού Γυμναστηρίου1.600.000€ και αγοράστηκε έκταση γύρω από το Δημοτικό στάδιο αξίας 750.000€.

Αφού τελείωσε ο απολογισμός τον λόγο πήραν ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Παναγιώτης Καράμπελας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες αναγνωρίζοντας τα θετικά αλλά και αναφέροντας ελλείψεις που έχει ακόμα ο Δήμος Δύμης σε ένα διάλογο που ανέδειξε τον <πολιτικό πολιτισμό> όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δήμαρχος κος Γκοτσούλιας Διονύσιος .
Τέλος ο Δήμαρχος μίλησε για την άριστη συνεργασία που είχε τόσο με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και την Περιφέρεια καθώς και διάφορα Υπουργεία που χρειάστηκε να συνεργαστεί για θέματα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Τόνισε ότι θα πρέπει οι επόμενες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν στους δύο δήμους της περιοχής της δυτικής Αχαΐας να μείνουν σταθερά προσηλωμένες στους μεγάλους στόχους της περιοχής οι οποίοι αποτελούν πλαίσιο διεκδίκησης πολλών ετών και αφορούν ύδρευση-άρδευση από τα φράγματα Πείρου-Παράπειρου και Πηνειού, την προστασία και αξιοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς, τη συνολική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την λειτουργία ή μη των λατομείων, την αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου από την Πάτρα έως τον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και πολλά άλλα.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην έλλειψη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, ενός ισχυρού Αχαϊκού λόμπι το οποίο θα πιέζει την εκάστοτε Κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει η περιοχή από την τελευταία θέση που κατέχει σήμερα ως περιφέρεια από όλη την Ευρώπη.

1 σχόλιο: