Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ...ΨΩΜΑΚΙ....

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
1) Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 60% ή και 65% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ η προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρήση) έχει ήδη αυξηθεί στο 80%.
2) Νέα περικοπή ή και κατάργηση στα υπολείμματα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις μειώσεις του Μνημονίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και επίδομα θερινής αδείας. Υπάρχει η σκέψη να μειωθεί στο μισό (δηλαδή στα 250 ευρώ) το Δώρο των Χριστουγέννων ή ακόμη και να καταργηθεί, όπως συνέβη στην Ιταλία.
3) Περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη έχει κουτσουρευτεί κατά 40% προκειμένου να ωραιοποιηθούν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού.
4) Νέα αύξηση φόρων στα κινητά, στα καρτοκινητά αλλά και τα ασφάλιστρα, όπως είχε αποφασισθεί και το 2008.
5) Οριζόντιες μειώσεις, που θα ισχύσουν το 2012 στην «προσωπική διαφορά» των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν εκτός από το μισθό του κλιμακίου τους τα βασικά επιδόματα (θέσης, μόρφωσης κ.λπ.) ενώ τα υπόλοιπα ειδικά επιδόματα που παίρνουν θα θεωρηθούν «προσωπική διαφορά». Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η οριζόντια μείωση της «προσωπικής διαφοράς», με έναρξη τον Ιανουάριο του 2012.
6) Για το 2012 προγραμματίζεται η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, μετά μάλιστα το χάος που προκλήθηκε με την αύξηση των φόρων από 13% σε 23% για την εστίαση. Το βασικό σενάριο των αλλαγών, που θα τεθεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης, προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% για όλα τα προϊόντα. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 10% και από 23% σε 20%, με παράλληλη όμως μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών από το μεσαίο συντελεστή στον υψηλό.
7) Απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο, στους υπό κατάργηση φορείς. Η Τρόικα σε αυτό το σημείο θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και θα πιέσει για το άμεσο κλείσιμο κρατικών υπηρεσιών και την απόλυση μέσω της εφεδρείας χιλιάδων εργαζομένων.
8) Περικοπή φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.
9) Κατάργηση του αφορολογήτου ορίων των 8.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
10) Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα «επαγγελματικά τεκμήρια» βάσει των οποίων θα προσδιορίζει τα εισοδήματα 800.000 μικρομεσαίων. Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζονται από την επιφάνεια και την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής έδρας, τις ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και την κερδοφορία του κλάδου. Οι ελεγκτικές αρχές θα συγκρίνουν τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντικειμενικών κριτηρίων και θα φορολογούν με βάση το υψηλότερο ποσό αφού πρώτα συνυπολογίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων (Ι.Χ., κατοικίες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου