Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

<ΕΦΥΓΕ> Ο ΧΑΡΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ....

Ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός Χάρης Ψωμιάδης "έφυγε" πλήρης ημερών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο καταξιωμένος καθηγητής, με το συνολικό εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, συνέβαλε σημαντικά ώστε από να δημιουργηθούν πολλά προγράμματα και έδρες ελληνικών σπουδών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με όραμα και αγάπη για τον Ελληνισμό, το 1974 ίδρυσε και διεύθυνε για τριάντα χρόνια το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Κουίνς, που ανήκει στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), ανοίγοντας μία νέα σελίδα για την ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ.
Εκτός από τα βιβλία, τις μελέτες και τις εκατοντάδες διδασκαλίες και διαλέξεις για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο ομογενής καθηγητής ασχολήθηκε εκτεταμένα και συστηματικά με την ιστορία, την κληρονομιά και την τραγωδία των Ποντίων.
Προσεχώς θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά και στα αγγλικά το νέο του βιβλίο «Ο Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922-1924». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Νάνσεν, κατά τη διάρκεια τελετής αποκαλυπτηρίων προτομής του στο Πάρκο της Αθήνας, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ο Χάρης Ψωμιάδης γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 από Πόντιους γονείς, την Κυριακή και τον Ιωάννη Ψωμιάδη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου είχε κάνει το διδακτορικό του.
"Ο Δρ. Ψωμιάδης ανέδειξε το Κέντρο ως το φάρο του ελληνικού πνεύματος στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο", δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο σημερινός διευθυντής του, δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι "με τη σοφή ηγεσία του καθηγητή Ψωμιάδη, το Κέντρο γαλούχησε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στην ελληνική παιδεία, μέσω ενός διεπιστημονικού προγράμματος σπουδών που καλύπτει το Βυζάντιο μέχρι την σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και την ιστορία και κοινωνική πορεία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα".
Ο δρ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι "ο Χάρης Ψωμιάδης υπήρξε πρωτοπόρος, αφιερώνοντας ανιδιοτελώς τη ζωή του στους αγώνες για τα εθνικά θέματα και δίκαια του Ελληνισμού, ενώ παράλληλα πρόσφερε ανεκτίμητο έργο έρευνας και μελέτης για τον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας".
Ο δρ. Ψωμιάδης υπηρέτησε στον αμερικανικό Στρατό και ως έφεδρος διατηρούσε τον τίτλο του Συνταγματάρχη. Κατά διαστήματα, αρθρογραφώντας σε έντυπα των ΗΠΑ ή μιλώντας σε πανεπιστημιακά συνέδρια, είχε διαφωνήσει με επιλογές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στηρίζοντας επίσης τα δίκαια των Αρμενίων και των Παλαιστινίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου