Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ο ΧΑΡΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΓΑΝΙΑ.!!!

Ο Αίσωπος ήταν κατάσχημος, στραβοπόδης και τραυλός. Οι ιερείς του μαντείου των Δελφών τον κατακρύμνησαν από τα βράχια του μαντείου επειδή αμφισβήτησε την εγκυρότητα των χρησμών τους. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς που γεννήθηκε.
Επιχείρησε κάτι πρωτότυπο για την εποχή του, έβαλε τα ζώα να μιλούν, να σκέπτονται και να φιλοσοφούν. Κάτι που θυμίζει έντονα μία εξαιρετικά σύγχρονη γραφή, αυτή με τα κόμικ όπου οι ήρωες μιλούν στα γνωστά συννεφάκια.
Το έργο του, πασίγνωστο, έχει διαβαστεί παγκοσμίως όσο και η Βίβλος. Την απεικόνιση των ιστοριών του αλλά και την αναγέννηση του λόγου του επιχειρεί ο γνωστός ζωγράφος Μανώλης Χάρος - ο οποίος έχοντας συνειδητοποιήσει πως η γραφή του Αισώπου έχει διαβαστεί όσο και η Αγία Γραφή και συνεπώς αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου χωριού - παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου την έκθεσή του «Μανώλης Χάρος: Αισώπου οι μύθοι».
«Μανώλης Χάρος: Αισώπου οι μύθοι»
Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό κτήριο
Εγκαίνια: 6 Σεπτεμβρίου 2011
Διάρκεια έκθεσης: 7 Σεπτεμβρίου 2011 – 16 Οκτωβρίου 2011
Οι Μύθοι του Αισώπου, και η προσέγγιση τους από τον εικαστικό Μανώλη Χάρο, είναι το πλαίσιο της έκθεσης που οργανώνεται για το φθινόπωρο του 2011 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Η έκθεση αποτελείται από σύγχρονα ζωγραφικά έργα και χαρακτικά του Μανώλη Χάρου με θέματα από τους Αισωπικούς μύθους, αλλά και αναφορές από τον ζωγράφο στον τρόπο που εικονοποιήθηκαν οι Αισωπικοί μύθοι εδώ και 2500 χρόνια, υποδεικνύοντας έτσι την μοναδικότητά τους στην ανθρώπινη ιστορία.
Με πολύχρονη έρευνα σε Βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, συλλογές και αγορές, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο καλλιτέχνης ανακαλύπτει τις εικόνες, τους πρωταγωνιστές και τις αναπαραστάσεις των μύθων που διασχίζουν εδώ και δυόμισι χιλιετίες τον πολιτισμό μας μεταφέροντας, ανάλογα με τα χρόνια και τις περιστάσεις διαφορετικά μηνύματα, διατηρώντας όμως πάντα, την ποίηση της μεταφοράς, αλλά και την αμεσότητα των ιστοριών που είναι γνωστοί σε όλους.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης θα είναι μια σειρά από παιχνίδια, χειροτεχνίας και ιχνογραφίας που σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη, και αφορούν τους μύθους του Αισώπου, τον τρόπο εργασίας του καλλιτέχνη σε αυτή την έκθεση, αλλά και την απάντησή του στην πρόκληση Μυθοπλασίας που αποτελούσαν πάντα οι Αισωπικοί μύθοι. Το Μουσείο Μπενάκη όντας ένα Μουσείο που οι συλλογές του διασχίζουν τον χρόνο, είναι ο ιδανικός χώρος για αυτήν την έκθεση που αποτελείται από έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά με σημεία και αναφορές σε εικόνες και εκδόσεις του παρελθόντος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου