Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΕΘΑΝΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ....

Ο 72χρονος Τζον Χάουαρντ Ντέιβις, που εξελίχθηκε από ένα αγγελικό παιδί-θαύμα του κινηματογράφου σ' έναν αξιόλογο παραγωγό της βρετανικής τηλεόρασης, πέθανε τη Δευτέρα, στο σπίτι του, στο Μπλιούμπερι της νότιας Αγγλίας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Έπασχε από καρκίνο.
Ο Ντέιβις έμεινε στη μνήμη των κινηματογραφόφιλων από την ερμηνεία του στο ρόλο του Όλιβερ Τουίστ (φωτ.), στην ομώνυνη ταινία του κορυφαίου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν, βασισμένη στο περίφημο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς και γυρισμένη το 1948, όταν, δηλαδή, ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις ήταν εννιά χρόνων.
Ο Ντέιβις έκανε σ' αυτή την ταινία την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του και ήταν καταπληκτικός, διότι ο ευφυής σκηνοθέτης δεν τον άφησε να μιλήσει πολύ, δίνοντας έμφαση κυρίως στις εκφράσεις του προσώπου του.
Αργότερα στράφηκε στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία κωμωδιών, συμπεριλαμβανομένων του "Ιπτάμενου Τσίρκου των Μόντι Πάιθον'ς", αλλά και του "Mr. Bean".
Γεννημένος το 1939, γιος των συγγραφέων Τζακ και Ντόροθι Ντέιβις, ο νεαρός ηθοποιός, μετά τον "Όλιβερ Τουίστ", ερμήνευσε ρόλους σε ταινίες όπως "The Rocking Horse Winner" (1949), "Tom Brown's Schooldays" (1951) και "The Magic Box" (1951).
Ως ενήλικας πλέον, πέρασε πίσω από την κάμερα, στο ρόλο του παραγωγού και του σκηνοθέτη, κυρίως στο BBC, όπου η δουλειά του περιλάμβανε κάποιες από τις κλασικές βρετανικές κωμωδίες των δεκαετιών του '70 και του '80. Επίσης, ο Χάουαρντ υπήρξε επικεφαλής του τμήματος κωμωδιών του BBC, από το 1977 ως το 1982.

Πηγή: latimes.com, anatolikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου