Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΧΙΛΑΡΙ.

Με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Νωρίτερα η κ.Κλίντον είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση. Τόνισε μάλιστα ότι εκτιμά την αποφασιστικότητα και τη δουλειά του κ.Παπανδρέου.

Κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η Χίλαρι Κλίντον του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η κ.Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ.Λαμπρινίδη η κυρία Κλίντον τόνισε ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι στο σωστό δρόμο και θα φέρουν αποτελέσματα, δηλώντας χαρακτηριστικά «Έχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε εκτός από την οικονομική κρίση, τα θέματα της Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Η κυρία Κλίντον και ο κ. Λαμπρινίδης πρόκειται να υπογράψουν μία κοινή συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όσους πιστεύουν ότι θα χρεωκοπήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Λαμπρινίδης.Αμέσως μετά η υπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε την Κυριακή στις 1.15 μ.μ., ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κρίση χρέους και η κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον θα έχει «μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ειδικότερα, αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Τη Δευτέρα η κυρία Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου