Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ !!!

Μέρα που αξίζει να γραφτεί στην τοπική Ιστορία η σημερινή Δευτέρα, 11 Ιουλίου, καθώς η Πάτρα απέκτησε -επιτέλους-, ένα νέο λιμάνι-κόσμημα, θα μπορούσε να πει κανείς όχι μόνο ευρωπαϊκών, αλλά και διεθνών προδιαγραφών, που ήδη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα πιο σύγχρονα του κόσμου.

Τριπλάσιο σε επιφάνεια από το παλιό λιμάνι, διαθέτει εξαιρετικά άνετους χώρους και με πολύ καλή χωροθέτηση, τεράστια πάρκινγκ για τις νταλίκες και για άλλα οχήματα, ενώ οι όποιες ατέλειες, που θεωρείται λογικό να παρατηρούνται σ' ένα νέο ξεκίνημα, υπάρχει στους αρμόδιους η πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα (το οποίο κάποιοι προσδιορίζουν γύρω στο εξάμηνο), ώστε τίποτα να μην σκιάζει τη λειτουργία του νέου λιμανιού, την οποία, άλλωστε, χρόνια ολόκληρα προσδοκούσαν οι Πατρινοί και δικαιούνταν η πόλη τους.

Φυσικά, όπως ήδη είχε αναγράψει το attacktv.gr, στο χώρο του νέου λιμανιού από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του δεν αναμένονταν μόνο πλοία, εμπορεύματα και ταξιδιώτες, αλλά και οι μετανάστες, που τριγυρνούσαν επί χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του παλιού λιμανιού και οι οποίοι ήδη από σήμερα θεάθηκαν κατά μπουλούκια να... μετακομίζουν εγγύτερα προς τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποπειρώνται από τις νέες... επίκαιρες θέσεις τους το παράνομο ταξίδι τους προς τη θεωρούμενη από αυτούς ως... Γη της Επαγγελίας.

Είναι κάτι, βέβαια, που μπορεί να μην ξαφνιάζει κανέναν, καθώς θεωρούνταν αυτονόητη συνέπεια της δημιουργίας νέων δεδομένων, ωστόσο, δεν παύει να γεννά προβληματισμό στους αρμόδιους για τον τρόπο αντιμετώπισής του, αλλά και ανησυχία στους κατοίκους των νότιων συνοικιών της αχαϊκής πρωτεύουσας, που βλέπουν να γίνονται κι αυτοί κοινωνοί ενός χρόνιου προβλήματος.

Υποδοχή του πρώτου πλοίου από το Δήμαρχο

To πρώτο πλοίο που κατέπλευσε στο νέο λιμάνι της Πάτρας, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του, υποδέχτηκε τη Δευτέρα το πρωί ο δήμαρχος της Πάτρας, Γιάννης Δημαράς. Πρόκειται για το πλοίο “Olympia Pallas”, της Minoan Lines, που εκτελεί το δρομολόγιο Βενετία-Πάτρα και το οποίο κατέπλευσε στις 5.40 το πρωί.
Ο κ. Δημαράς, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του νέου λιμανιού της πόλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Πάτρα, μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μετά από 110 χρόνια λειτουργίας του παλαιού λιμανιού, υποδεχόμαστε σήμερα το πρώτο πλοίο στο νέο λιμάνι της πόλης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή, που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι εποχή ανάπτυξης για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Είχα τη χαρά να αναλάβω πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου όταν το παλαιό λιμάνι έκλεινε τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Είχα επίσης τη χαρά να προωθήσω με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες επιλογής της θέσης του νέου λιμανιού και της σύνταξης της μελέτης, αλλά και να υπογράψω, τον Ιανουάριο του 1997, τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου λιμανιού. Σήμερα, 14,5 χρόνια μετά, νιώθω μεγάλη συγκίνηση να βλέπω, ως Δήμαρχος της πόλης, να γίνεται πράξη αυτό που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και αποφασίστηκε την περίοδο της θητείας μου στο Λιμενικό Ταμείο και να υποδεχόμαστε το πρώτο πλοίο».

“Θα λειτουργήσει ευεργετικά για την πόλη”

Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε ακόμη ότι «το νέο λιμάνι της Πάτρας είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην πόλη και την οικονομία της». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό λιμάνι, με εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της κίνησής του και άμεση και άνετη εξυπηρέτηση των χρηστών του. Παράλληλα, το νέο λιμάνι της Πάτρας θα λειτουργήσει ευεργετικά για την πόλη, καθώς, πέρα από την απελευθέρωση του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της, όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παράλληλες υποδομές, όπως οι παραγλαύκειες, που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Περιμετρική, θα απαλλάξει τον ιστό της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο και κυρίως θα αναπτύξει το νότιο τμήμα της πόλης, καθώς πάντα γύρω από ένα λιμάνι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης. Και, βεβαίως, σε ό,τι αφορά αυτή τη διάσταση, της ανάπτυξης, δηλαδή, του νοτίου τμήματος, έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε ως Δήμος, ώστε να μην κυριαρχήσουν οι εμπορικές χρήσεις σε βάρος των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων αναψυχής και πρασίνου, που έχει ανάγκη η περιοχή.
Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους χώρους του παλιού λιμανιού και να αποκτήσει η πόλη ελεύθερους χώρους, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των Πατρινών, αλλά και υποδομές που θα είναι συναφείς με τις αναπλάσεις και ταυτόχρονα θα έχουν αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα».
Και ο κ. Δημαράς κατέληξε: «Το νέο λιμάνι, υπ' αυτή την έννοια, φέρνει μια νέα εποχή, μια νέα ευκαιρία για την Πάτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου