Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...

Στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεναγήθηκε η Χίλαρι Κλίντον και στη συνέχεια υπέγραψε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο μνημόνιο διμερούς συνεργασίας για την «επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα».

Ατενίζοντας την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Εξέφρασε επίσης τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της».

Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία. Επιπλέον, απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ. Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», την καλωσόρισε «στο σπίτι της».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου