Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΕΔΩ ...ΚΥΠΡΟΣ...

Η τραγωδία που έπληξε χθες το πρωί την Κύπρο με την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, τους 12 νεκρούς και τους 62 τραυματίες - δύο εκ των οποίων σοβαρά - αλλά και την πλήρη καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που ακολούθησε, τις υλικές ζημιές στα σπίτια και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αποτελεί το μόνο θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων με εκτενές φωτορεπορτάζ.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Είναι έγκλημα», γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη, αλλά δεν βρήκαν χρόνο για μέτρα. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής νόμισαν ότι γινόταν σεισμός και ότι το ωστικό κύμα παρέσυρε πόρτες και παράθυρα.

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας με κύριο τίτλο «Εγκληματίες».

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Έγκλημα» και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή, δίνει βάση στα πολλά «γιατί» της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων. Η εφημερίδα γράφει ότι ξημέρωσε μια μαύρη Δευτέρα για την Κύπρο και ότι το κακό φαινόταν να έρχεται, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Αναφέρει, επίσης, ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι οι τραγικές μορφές της τραγωδίας και ότι μόνο δύο από τους νεκρούς αναγνωρίζονται, αφού οι άλλοι είναι διαμελισμένοι.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Έγκλημα και τραγωδία» γράφει ότι μαύρος είναι ο Ιούλιος για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αφού 12 συμπατριώτες μας χάθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, όταν έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με προορισμό τη Συρία. Προβάλλει φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας και αναφέρει, επίσης, ότι το συμβάν εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικονομία, αφού οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Μαύρισε ξανά η Κύπρος» και με φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι συγκλόνισε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για ακόμη μία φορά την Κύπρο και ότι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση. Γράφει, επίσης, ότι επείγουσα είναι η ανάγκη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χάθηκε το 53% της ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εγκληματικά λάθη» προβάλλει φωτογραφία από τον κατεστραμμένο σταθμό του Βασιλικού και γράφει ότι 12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, με κατεστραμμένο τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ρεύματος του νησιού και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, είναι το αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αρμοδίων, που άφησαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικά εκτεθειμένα για πάνω από δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου