Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΑΙ Η.Π.Α. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη καταδεικνύουν την αυξημένη στρατιωτική εξάρτηση των Ευρωπαίων από τις Η.Π.Α.

«Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη δείχνουν ότι υπάρχει το δυναμικό για να ενισχυθεί αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα "ευρωπαϊκό στήριγμα" στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ράσμουσεν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «θέμα-κλειδί» για τη Συμμαχία.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ μια από τις επιχειρήσεις του δεν καθοδηγείται από τους Αμερικανούς αλλά από τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Ράσμουσεν, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «είναι γεγονός πως δεν θα μπορούσαμε να διεξάγουμε αυτήν την επιχείρηση χωρίς τα μοναδικά και κρίσιμα μέσα που παρέχουν οι Η.Π.Α.», δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν ελλείψεις στους τομείς της εναέριας παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Το συμπέρασμα για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι σαφές: «Ναι, οι Ευρωπαίοι έχουν τη διοίκηση αλλά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς τους Αμερικανούς. Εξαρτώμαστε πάντα από τις Η.Π.Α».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου