Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΠΑΠΑ ΔΗΜΟΣ...

Αντίθετος ως προς το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε από την Ουάσινγκτον ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστήσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, αλλά και στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με στόχο της βελτίωση των όρων της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι διάλογος γύρω από το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης χρειάζεται προσοχή, επειδή κατά καιρούς έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες, οι οποίες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις. «Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να ενέχει τα λεγόμενα "haircuts" ή απώλειες για όσους διακρατούν ομόλογα. Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ψηλές αποδόσεις του ελληνικού χρέους είπε πως δεν περιορίζουν μόνο τις δυνατότητες της κυβέρνησης, των τραπεζών αλλά και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. «Δεν λέω πως δεν υπάρχει αιτία πίσω από τις πιέσεις, αλλά αποτελούν λόγο αποσταθεροποίησης», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου