Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η παράνομη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων έχει ξεπεράσει σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως αυτές των φρούτων και λαχανικών, το 55% με 60% του συνόλου της διακίνησης, ενώ παράλληλα το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή για τα αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας βρίσκεται σε αναλογία τουλάχιστον ένα προς τέσσερα. Αυτό αποκάλυψε ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».
Όπως τόνισε, ο Αχαιός βουλευτής, απέναντι στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας με οξύτατο δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα, αλλά κυρίως με πρόβλημα παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού τομέα και η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα στοχεύει, στην αλλαγή της νοοτροπίας του παραγωγού, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας και κυρίως της διατροφικής ευεργετικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στον άνθρωπο, στην οργάνωση των παραγωγών σε νέες, υγιείς, ευέλικτες ομάδες και συνεταιρισμούς, στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και στη διεπαγγελματική συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το παρόν νομοσχέδιο, θεσμοθετεί ένα βασικό κανόνα διαφάνειας στις εμπορικές συναλλαγές των αγροτικών προϊόντων, τον κανόνα της πιστοποίησης του εμπόρου αγροτικών προϊόντων και εφοδίων διαμέσου του Ενιαίου Μητρώου αυτών», υποστήριξε ο βουλευτής και προσέθεσε «το σύστημα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας λειτουργεί χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις. Όποιος θέλει εκδίδει ένα μπλοκ επιταγών και περιφέρεται στην ύπαιθρο αγοράζοντας αγροτικά προϊόντα. Κανείς δεν ελέγχεται και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν έμποροι που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, δεν έχουν εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα και κατάλληλες αποθήκες. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν διαθέτουν ή δεν δίνουν παραστατικά, ανεβάζοντας έτσι τη φοροδιαφυγή στα αγροτικά προϊόντα υψηλότερα από κάθε άλλο κλάδο. Οι εκβιασμοί στο χωράφι δίνουν και παίρνουν, διαμορφώνοντας τις τιμές σε εξευτελιστικά πολλές φορές επίπεδα, ενώ συχνότατες είναι οι περιπτώσεις, όπου οι παραγωγοί μένουν απλήρωτοι και οι υποτιθέμενοι έμποροι είναι εξαφανισμένοι».
Ο βουλευτής, τόνισε πως χρειάζεται η αφύπνιση των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση της αιρετής αυτοδιοίκησης που πρέπει γρήγορα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να χτυπήσει την πόρτα του παραγωγού, ενεργοποιώντας τις υπηρεσίες και το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Χρειάζεται η οργανωμένη παρουσία και δράση όλων των υποστηρικτικών δομών της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού για την εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανόνων λειτουργίας του νέου πλαισίου επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας», κατέληξε ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου