Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΘΕΟ ΔΩΡΑ

«Η Ελλάδα, για να σωθεί, χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται μια πολιτική εξόδου από την κρίση, σαν κι αυτή που απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πορτογαλία», τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Προσυνέδριο του κόμματος, που διεξάγεται σήμερα, Σάββατο, στην Πάτρα.
Αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έκανε λόγο για ένα "αόριστο ευχολόγιο", χωρίς «σαφείς στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» και επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν επέδειξε πολιτική τόλμη και πως συμβιβάστηκε για να αγοράσει χρόνο και να αποφύγει τη σύγκρουση με το "βαθύ κράτος" του ΠΑΣΟΚ».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της Ν.Δ. και διερωτήθηκε «αν τη μαγική συνταγή για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες την κρατάει (ο κ. Σαμαράς) κάτι σαν εθνικό θησαυρό, που δεν πρέπει να διαρρεύσει», με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, κ. Κοέλιο. Μάλιστα, όπως σημείωσε, «όλα αυτά θα ήταν κωμικά, αν δεν βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου».
«Έχουμε έλλειψη εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης, καθώς και τα άλλα κόμματα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την ίδια ατολμία, την ίδια έλλειψη συναίνεσης, τον ίδιο λαϊκισμό καλλιεργούν. Αλλά, η μηδενιστική Αριστερά καλλιεργεί επιπλέον και την ανομία: δεν υπάρχει διαδήλωση, δεν υπάρχει κατάληψη, δεν υπάρχει παρεμπόδιση που να μην την ευνοεί. Ο νόμος κατάντησε έννοια σχετική», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.
Όσον αφορά τη "Δημοκρατική Συμμαχία", μίλησε για «συμμαχία πολιτών που γυρίζουν σελίδα, που δεν θέλουν απλώς τις ριζοσπαστικές αλλαγές και που σχεδιάζουν μελετημένα και αποφασισμένα».
"Απαράδεκτο η Ευρώπη να αρνείται να μοιραστεί τους μετανάστες"
Με αφορμή τη θεματολογία του Προσυνεδρίου για τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει μια σειρά μέτρων που αφορούν το άσυλο και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να περιμένουν την κρίση μας αυτή τη στιγμή 46.000 άνθρωποι ή να εξετάζονται οι αιτήσεις με το σταγονόμετρο». Ακόμη, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο η Ευρώπη με το "Δουβλίνο 2" να αρνείται να μοιραστεί τους μετανάστες» και πρότεινε «καμία εισροή έως το 2020, εξαιρουμένων των νόμιμων συνενώσεων οικογενειών και ανθρωπιστικών λόγων, αποτελεσματικοί έλεγχοι των συνόρων, κατάργηση του "Δουβλίνο 2"».
Όσον αφορά την Παιδεία, που ήταν κι αυτό θέμα του Προσυνεδρίου, τόνισε ότι «θέλουμε ένα καινούργιο σύστημα και προτείνουμε σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μετατρέπουμε το όλο σύστημα από γραφειοκρατικό με κεντρικό σχεδιασμό σε αποκεντρωμένο, με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και τους σπουδαστές».
Σχετικά με την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει έμφαση στις υποδομές, όπως οδικοί άξονες, αναβάθμιση λιμανιών και επανασχεδιασμό αεροδρομίων, ενώ προτείνει νέες πολιτικές για έργα στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου