Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπερψηφίζεται επί της αρχής του το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με το ΛΑΟΣ να καταψηφίζει τον νόμο και τα δύο κόμματα της Αριστεράς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν απλώς «παρών».

Κεντρική θέση του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από δικαστές που δύναται να γνωμοδοτεί, εφόσον το ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής, για τη βασιμότητα των κατηγοριών κατά υπουργών προκειμένου να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή.

Παράλληλα, προβλέπεται χρονική παραγραφή των αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες, δυνατότητα κατάσχεσης οικονομικών ωφελημάτων που προέκυψαν από παράνομη πράξη υπουργού, η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών και τίτλων του κατηγορούμενου, ακόμη και επιβολή περιοριστικών όρων.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ιδανική ευκαιρία ενάσκησης των δυνάμεων εξισορρόπησης στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος», σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Μίχος. Παράλληλα, κάλεσε και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συντεταγμένες να αποδείξουν ότι το φαινόμενο της ατιμωρησίας δεν είναι γενικευμένο, ενώ όψει της προϊούσας πολιτικής απαξίωσης.

Αξιόλογη ως πρωτοβουλία και απόκριση στις δύσκολες καταστάσεις που να αντιμετωπίσει καθημερινά το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, εισηγητής του ΚΚΕ έκρινε δικαιολογημένη τη δυσπιστία μεγάλης μερίδας του λαού κατά των πολιτικών λόγω της ατιμωρησίας των υπευθύνων των σκανδάλων. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι τόσο το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όσο και οι προτάσεις της ΝΔ για αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες από το 1974 για όσους διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη «έχουν μόνον επικοινωνιακό και δημαγωγικό χαρακτήρα, χωρίς να αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, μίλησε για δίκαιη αγανάκτηση του λαού για τη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί «κάποιοι έκλεψαν και κάποιοι τους κάλυψαν».

Όσον αφορά στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλο, ξεκαθάρισε ότι η ατιμωρησία και η συγκάλυψη είναι η συνήθης κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών, αφού, όπως είπε, «ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο πολιτικός αντίπαλος και όχι να υπάρξει κάθαρση. Σχετικά με το νομοσχέδιο, για την αρχή του οποίου δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», σημείωσε ότι επέρχονται τροποποιήσεις συμβολικής απλώς σημασίας και δημιουργία εντυπώσεων και ως εκ τούτου οι νέες ρυθμίσεις είναι αλυσιτελείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου