Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

TAΔΕ ΕΦΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ....

Ένας χρόνος πριν την τελετη έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, Λονδίνο 2012

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους και να ευχαριστήσω θερμά τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Μπαλάσκα για την παρουσία του εδώ σήμερα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα θα υποδεχτούμε τον υπόλοιπο κόσμο στο Λονδίνο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Μπορεί κάποιος να πει ότι το 2012 στο Λονδίνο οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στον τόπο γέννησής τους. Αυτό που κάνει τους Αγώνες του 2012 ξεχωριστούς είναι το γεγονός ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν πίσω στη χώρα στην οποία καθιερώθηκε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως Παραολυμπιακό κίνημα. Ο Dr Ludwig Guttman διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες για άτομα με αναπηρία, έναν διαγωνισμό τοξοβολίας με τη συμμετοχή τραυματιών βετεράνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο νοσοκομείο Stoke Madenville το 1948. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πήραν μέρος και Ολλανδοί αθλητές δίνοντας στη διοργάνωση διεθνή χαρακτήρα. Στους αγώνες του 1960 συμμετείχαν 400 αθλητές από 21 χώρες και έτσι η διοργάνωση πήρε την επίσημη ονομασία Παραολυμπιακοί Αγώνες. Εδώ να αναφέρω ότι μία από τις μασκότ των Αγώνων του 2012 έχει ονομαστεί Madenville για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Η ανάπτυξη του Παραολυμπιακού κινήματος τα τελευταία 50 χρόνια είναι εντυπωσιακή και το 2012 θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες σχεδόν 4200 αθλητές που θα αγωνιστούν σε 20 αθλήματα σε 15 διαφορετικές εγκαταστάσεις για 11 ημέρες. Και αναμένουμε 2 εκατομμύρια θεατές που θα έρθουν για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.
Σήμερα είναι βεβαίως και η Παγκόσμια Παραολυμπιακή Ημέρα. Σήμερα η Βρετανία φιλοξενεί για πρώτη φορά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα αυτή στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, αφού στο παρελθόν αυτές διοργανώνονταν στη Γερμανία. Στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στους αθλητές και στις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Λονδίνου 2012.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνουν επιδείξεις από αθλητές απ΄ όλον τον κόσμο καθώς και μία απόπειρα να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα βόλεϊ με αμαξίδιο χωρίς να ακουμπήσει η μπάλα στο έδαφος.
Αυτές οι εκδηλώσεις θα αποτελέσουν μία ευκαιρία για να μάθουν όλοι περισσότερα για τα Παραολυμπιακά αθλήματα αλλά και έμπνευση από τους Παραολυμπιακούς αθλητές των οποίων η δέσμευση, η προπόνηση και οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες των αθλητών χωρίς αναπηρία. Οι εκδηλώσεις αυτές θα μας δώσουν μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στους Αγώνες του Λονδίνου 2012.
Το Λόνδίνο θα διοργανώσει τους πιο προσβάσιμους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακαους Αγώνες στην ιστορία του θεσμού.
Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει τους πιο προσβάσιμους Αγώνες στην ιστορία προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα μπορούν να τους παρακολουθήσουν όσοι περισσότεροι θεατές γίνεται.
Ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν εξαρχής ενιαίος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρία έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτηρίων, ανοιχτών χώρων και των μέσων μεταφοράς για το 2012. Και όλα έχουν γίνει σε στενή συνεργασία με φορείς ατόμων με αναπηρία.
Το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο λεωφορείο προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, για την μεταφορά αθλητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή. Τα λεωφορεία αυτά θα μεταφέρουν έξι άτομα με αμαξίδιο, που σημαίνει ότι οι αθλητές με αμαξίδιο θα μπορούν να μετακινούνται μαζί με τους συναθλητές τους.
Η Επιτροπή του Μαραθωνίου του Λονδίνου χρηματοδότησε το σχεδιασμό ενός ανελκυστήρα πισίνας στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο για να χρησιμοποιείται κατά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από κολυμβητές με αναπηρία. Αυτός ο πρωτοποριακός μηχανισμός θα είναι στο μέλλον στη διάθεση όλων εκείνων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σκαλιά της πισίνας.
Η Βρετανία κατέχει κορυφαία θέση σε θέματα δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πρωτοπορεί παγκόσμια στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ισότητας των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία κι αυτή την καλή φήμη θέλουμε να τη διατηρήσουμε.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο για να αλλάξουμε τον τρόπο που ο κόσμος σκέφτεται, νιώθει και συμπεριφέρεται απέναντι στην αναπηρία και απέναντι στις αθλητικές διοργανώσεις ατόμων με αναπηρία προκειμένου να δημιουργήσουμε μία πιο ανοιχτή και συμμετοχική κοινωνία.
Η κληρονομία των Ολυμπιακών και των Παρολυμπιακών Αγώνων για τη διοργανώντρια πόλη αλλά και για τους θεατές που έρχονται να τους παρακολουθήσουν, είναι ένα σημαντικό στοιχείο του θεσμού αυτού. Ένα μεγάλο μέρος των υποδομών θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στα άτομα με αναπηρία. Για παράδειγμα περισσότερα από 8250 λεωφορεία στο Λονδίνο έχουν εξοπλιστεί με ένα αυτόματο σύστημα ανακοινώσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Τέσσερα εκατομμύρια στερλίνες θα δοθούν για έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στο South Bank, μίας από τις δημοφιλέστερες περιοχές, προκειμένου οι επισκέπτες με αναπηρία να μετακινούνται μεταξύ των ιστορικών περιοχών του Λονδίνου.
Η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία έχει ενσωματωθεί στο σχεδιασμό όλων των υποδομών, για παράδειγμα στη διάβαση πεζών στο Oxford Circus, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του Λονδίνου. Όλα τα λεωφορεία του Λονδίνου καθώς και τα ταξί, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Thames Clippers και η σιδηροδρομική γραμμή Docklands Light Railway είναι πλήρως προσβάσιμα μέσα μεταφοράς για τα άτομα με αναπηρία.
Ένας ακόμα σημαντικός στόχος, ειδικά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι να αυξηθεί η μαζική συμμετοχή στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία. Οι Αγώνες επίσης θα χρησιμεύσουν για να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, σε τοπικό επίπεδο.
Αυτή είναι η ευκαιρία να λάβουμε όλοι μέρος στην εμπειρία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012. Οι Αγώνες δεν αφορούν μόνο τις εκπληκτικές επιδόσεις των κορυφαίων αθλητών του κόσμου. Δεν είναι μόνο οι Αγώνες που θα παρουσιάσουν στον έξω κόσμο το Λονδίνο και τη Βρετανία και που θα θυμόμαστε όλοι για χρόνια. Οι Αγώνες είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί που θα υποδεχτούν τον υπόλοιπο κόσμο όπως επίσης και τα εκατομμύρια των ανθρώπων από όλη την υφήλιο που θα συναντηθούν στο Λονδίνο για να μοιραστούν μία αξέχαστη εμπειρία.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι την τελετή έναρξης, οι πωλήσεις των εισιτήριων ξεκινούν.
Αλλά οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε του χρόνου το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει η ευκαιρία να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου