Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ....!!!

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην Πάτμο, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» την περασμένη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε η ολομέλεια της αδελφότητας της Ι.Μ. και ψήφισε για την αλλαγή του καταστατικού οργανισμού της Μονής σύμφωνα με τον οποίο «ο εκάστοτε ηγούμενος πρέπει να είναι ισόβιος».

Αυτό το καθεστώς δεν ίσχυε πριν από το 2000 αφού ο προηγούμενους καταστατικός οργανισμός της Ι.Μ. που εφαρμοζόταν από το 1970, όριζε «κοινόβιο καθεστώς και ηγούμενο που θα εκλέγεται κάθε 4 χρόνια».

Μετά τις δραματικές διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα με τις αγοραπωλησίες ακινήτων (η οποία, σημειωτέον, η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στη Δικαιοσύνη) και την αλλαγή του Ηγούμενου, εφαρμόστηκε ο νέος οργανισμός που ήθελε τον ηγούμενο «ισόβιο».

Στην πρόσφατη ψηφοφορία λοιπόν, η ολομέλεια της αδελφότητας ψήφισε με 12 προς 1 (!) ώστε να ισχύσει ο προηγούμενος καταστατικός οργανισμός και να υπάρχει ‘αιρετός’ Ηγούμενος.

Παράλληλα, τέθηκαν και άλλες προτάσεις οι οποίες δεν συζητήθηκαν –προς το παρόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθώς ο Καθηγούμενος κ. Αντύπας ετοιμάζεται να μεταβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στο Φανάρι, η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να γίνεται πιο «βαριά» απέναντι στο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών της Μονής.

Θυμίζουμε ότι ο Καθηγούμενος έχει κληθεί στην Κωνσταντινούπολη, για ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει η Εξαρχία τον περασμένη Φεβρουάριο, η οποία είχε συγκροτηθεί με εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο ταμείο της Ιεράς Μονής Πάτμου, κατόπιν πληροφοριών που είχαν περιέλθει στο Φανάρι.

Με τα νέα δεδομένα όμως, θα πρέπει να κατατεθεί στο Φανάρι η προσφάτως ψηφισθείσα πρόταση του ηγουμενοσυμβουλίου για αλλαγή του καταστατικού ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η σχετική αντιμετώπιση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου –ο οποίος, σημειωτέον, δεν έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το καταστατικό που άρχισε να εφαρμόζεται το… 2000!

Άλλες πηγές, τέλος, αναφέρουν ότι ο Καθηγούμενος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ολομέλεια της Αδελφότητας και επειδή σημειώθηκαν αντιρρήσεις (αφού οι μοναχοί δεν θέλουν «ισόβιο» Ηγούμενο), μετέβη στο προσωπικό του ησυχαστήριο που βρίσκεται στα Λουκάκια –στο ιερό νησί της Πάτμου.

Τέλος ευχόμαστε τα πραγμάτα να πάνε κατ΄ ευχήν και να υπάρξει ενότητα από την αδελφότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου