Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ....

Νέα Υόρκη.- Καλοκαιρινές διακοπές τέλος για τους μαθητές και των ημερήσιων ελληνοαμερικανικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής που επέστρεψαν στα θρανία την περασμένη εβδομάδα. Οι σχολικές αίθουσες πλημμύρισαν πάλι με τις φωνές των παιδιών, που ξανάβλεπαν δασκάλους και συμμαθητές, ξεφύλλιζαν με ενδιαφέρον τα νέα τους βιβλία και ετοιμάζονταν για τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς.


Στιγμιότυπο από την πρώτη μέρα των μαθημάτων στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Photo: Dimitris Panagos.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν τυπικά την περασμένη Τετάρτη, ενώ ο καθιερωμένος αγιασμός για τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στα περισσότερα σχολεία μεθαύριο Τετάρτη, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Σήμερα Δευτέρα θα γίνει η τελετή του αγιασμού στο ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, του μοναδικού ελληνοαμερικανικού σχολείου που παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες: (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο). Τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Φέτος όμως, για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια, δεν θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Μεταμορφώσεως στην Κορόνα και των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν (Αριστοτέλειος Ακαδημία) των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον περασμένο Ιούνιο, λόγω μικρού αριθμού μαθητών.

Ειδικά για το σχολείο της Μεταμορφώσεως, στόχος είναι, όπως είχε δηλώσει στη Greek News ο π. Γεώργιος Αναστασίου, να ξανανοίξει σε δύο χρόνια «είτε ως κοινοτικό σχολείο, ή ως σχολείο charter, πάντοτε όμως με ελληνικό χαρακτήρα, με ελληνική γλώσσα, ελληνική παιδεία, ελληνική διδακτική ύλη».

Η αναστολή λειτουργίας των δύο αυτών σχολείων μειώνει σε οκτώ τα ημερήσια σχολεία στη Νέα Υόρκη που διαθέτουν τάξεις από Pre-K ως και 8η . Οπως ήδη επισημάνθηκε, ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας είναι το μοναδικό σχολείο που διαθέτει και Λύκειο, ενώ το νέο ημερήσιο σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone θα διαθέτει φέτος και πρώτη τάξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών στην τελευταία Συνέλευση της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας τον περασμένο Μάιο στο Ράι, κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011, λειτούργησαν στη Νέα Υόρκη 11 ημερήσια σχολεία με 1,955 μαθητές.

Μαζί με τα 5 Universal Pre-Ks (χρηματοδοτούμενα από την Πολιτεία) και τα επίσης πέντε κοινοτικά προσχολικά κέντρα, ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους 2,456.

Με βάση την έκθεση της κ. Μακεδών, ο αριθμός μαθητών ανά σχολείο, είχε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ως εξής:

Στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια φοίτησαν συνολικά 613 μαθητές, ενώ στο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ 451 μαθητές.

Στο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν 144 μαθητές και 71 μαθητές στο Universal Pre-K.

Στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, 142 μαθητές και ακόμη 60 στο UPK

Στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα 126 μαθητές και άλλοι 36 μαθητές στο UPK.

Στο Σχολείο του Καθεδρικού φοίτησαν 123 μαθητές, ενώ στο «Αργύριος Φάντης» των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν 111 μαθητές και άλλοι 38 μαθητές στο UPK.

Στο Σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα 89 μαθητές και άλλοι 90 στο UPK.

Στο Σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» στο Whitestone 75 μαθητές.

Τέλος, από 38 μαθητές στα σχολεία των Τριών Ιεραρχών και της Κορόνας.

Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ

Για μια ακόμη σχολική χρονιά γεμάτη επιτυχίες ξεκινά το ημερήσιο σχολείο «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ που συμπληρώνει τον επόμενο χρόνο 35 χρόνια λειτουργίας.

«Τα παιδιά γύρισαν στα θρανία με ενθουσιασμό, όλα τα προγράμματα του σχολείου μας λειτουργούν κανονικά», δήλωσε στη Greek News η διευθύντρια Αθηνά Κρομμύδα.

«Βασικό μας μέλημα είναι να κρατήσουμε την κληρονομιά μας που πρέπει να την φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και παράλληλα να διατηρήσουμε ένα γερό αμερικανικό πρόγραμμα, ώστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συνέχεια των σπουδών τους», σημείωσε η κ. Κρομμύδα.

Το σχολείο διαθέτει τάξεις από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η. Ο αριθμός των μαθητών του κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, έχοντας ήδη φτάσει τους 450. Στο σχολείο θα διδάξουν φέτος 33 εκπαιδευτικοί. Μαζί με το βοηθητικό προσωπικό, τη γραμματειακή υποστήριξη και τη διεύθυνση του σχολείου ο αριθμός τους ανέρχεται σε 50 άτομα.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματά του ξεχωρίζουν η θεατρική ομάδα, η οποία ανεβάζει κάθε χρόνο εξαιρετικές παραστάσεις, φέτος δε, παρουσίασε το έργο της Ιωάννας Καρυστιάνη «Νύφες», καθώς και η βυζαντινή χορωδία η οποία ψάλλει πάντα κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών.

«Στόχος μας είναι ένα πολύ σωστό ελληνικό πρόγραμμα, πολιτιστικό, πολιτισμικό και γλωσσικό, αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ δυνατό αμερικάνικο πρόγραμμα», πρόσθεσε η κ. Κρομμύδα.

Η επιβράβευση για το σημαντικό έργο που επιτελείται στο σχολείο έρχεται από τα πολύ καλά αποτελέσματα των μαθητών του τόσο στις πολιτειακές εξετάσεις, όσο και στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά και από την εισαγωγή τους σε πολύ καλά Λύκεια.

«Προσπαθούμε να τηρούμε το στόχο μας για ακαδημαϊκή υπεροχή», τόνισε η κ. Κρομμύδα, λέγοντας πως προτεραιότητα για την ίδια είναι «να είναι γερά τα παιδιά και χαρούμενα».

Αγιος Δημήτριος Τζαμέικα

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και για το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα που συμπληρώνει 45 χρόνια λειτουργίας το 2012.

Το σχολείο που είδε πριν λίγα χρόνια τον αριθμό των μαθητών του να μειώνεται κάτω από 100, καμαρώνει σήμερα για μαθητές όπως η valedictorian της τάξης του 2011 Οτρια Αχμεντ, που αν και μη ελληνικής καταγωγής, έμαθε να μιλάει την ελληνική γλώσσα, να χορεύει ελληνικούς χορούς, και να θαυμάζει την ελληνική ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας.

«Δημιουργούμε φιλέλληνες. Τα ξένα παιδιά μαθαίνουν να λατρεύουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας», δήλωσε στη Greek News ο διευθυντής Δρ. Γεώργιος Μελικόκης.

Περίπου 160 υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος οι μαθητές, από το προνηπιαγωγείο και το UPK μέχρι και την 8η τάξη, με τις εγγραφές να συνεχίζονται και αυτόν τον μήνα.

«Το σχολείο μας έφτασε στο ναδίρ και προχωράει ξανά για το ζενίθ», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μελικόκης, η παρουσία του οποίου από το 2007 κατάφερε να το οδηγήσει σε μια πορεία αναγέννησης. «Πάμε καλά και πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα πάμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Μέσα στο καλοκαίρι αναβαθμίστηκε σημαντικά το κέντρο Πληροφορικής, κάθε τάξη απέκτησε το δικό της Smart board, ενώ συνεχώς ενισχύεται και το ελληνικό πρόγραμμα.

Μεταξύ των ειδικών προγραμμάτων ξεχωρίζει αυτό της ενόργανης μουσικής, με την ορχήστρα με τα βιολιά να καταπλήσσει και να αποσπά θερμές κριτικές σε κάθε της εμφάνιση, καθώς και το πρόγραμμα του χορού, για παιδιά άνω των 3 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου