Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΜΑΖΑΨΕ....

Σε επανορθωτική δήλωση υποχρεώθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για τα όσα είπε περί της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αρίντς είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό κανάλι της Προύσας και είχε πει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός όχι μόνο ζήτησε να μην υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων αλλά είπε και στον τούρκο ομόλογό του πως αφού κάνουν έρευνες οι Ελληνοκύπριοι κατανοεί το δικαίωμα των Τούρκων να κάνουν το ίδιο. Στη δήλωσή του πάντως ο τούρκος αντιπρόεδρος δεν διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τα όσα έχει δηλώσει.

Ο κ. Αρίντς, έπειτα από αυστηρό διάβημα της ελληνικής πρεσβείας της Αγκυρας, είπε στην επανορθωτική δήλωσή του ότι ορισμένες από τις εκφράσεις του παρερμηνεύθηκαν και τόνισε ότι κατανοεί τις ελληνικές ευαισθησίες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι «στη συνέντευξή μου ήθελα να εξηγήσω την τουρκική στάση και την φιλική ατμόσφαιρα της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών, Παπανδρέου και Ερντογάν, και να υπογραμμίσω τα θέματα που συζήτησαν. Φυσικά, ο έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε τις θέσεις του στη συνομιλία αυτή. Δυστυχώς, ορισμένες από τις εκφράσεις μου προκάλεσαν παρερμηνείες» καταλήγει η δήλωση Αρίντς.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν προχώρησε σε διάγγελμα στο οποίο αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην πρόταση που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στα Ηνωμένα Έθνη για τις κυπριακές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», ο κ. Ερντογάν ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόταση Έρογλου προβλέπει, «σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι επιμείνουν στη γεώτρηση», τη δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενης από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους καθώς και «διαπραγματεύσεις οι οποίες θα προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα κατανεμηθούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δίκαιη και εποικοδομητική πρόταση καθώς και μια καλή ευκαιρία να δοθεί ένα τέλος στην κρίση» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ούτε η Τουρκία ούτε η «ΤΔΒΚ» πρόκειται να αποδεχθούν ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος των δικαιωμάτων τους.

Περίεργες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η κυρία Νούλαντ απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου. «Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο» είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου