Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ...ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ...

Ένας επιχειρηματίας που γνώρισε την καταξίωση και αναγνώριση, αλλά και την απόλυτη συντριβή, βλέποντας την αυτοκρατορία που είχε χτίσει να καταρρέει, ο Θανάσης Πουλιάδης , έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Εκ των... πατριαρχών της Πληροφορικής στην Ελλάδα (μάλιστα, τη διετία 2001-03 διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος), ο Θανάσης Πουλιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1940. Έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου και της Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Harvard Business School, είχε την πρώτη του επαφή με την Πληροφορική στις μεταπτυχιακές του σπουδές, στα μέσα της δεκαετίας του '70, μία εποχή που οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν ακόμη άγνωστη λέξη.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η πρώτη του θέση ήταν αυτή του υποδιευθυντή στην εμπορική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Παρά την πολλά υποσχόμενη θέση, ο Θανάσης Πουλιάδης ήθελε να δοκιμαστεί στον επιχειρηματικό στίβο.
Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Από το Κολωνάκι, τη δεκαετία του '80, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στην Πληροφορική. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τής "Πουλιάδης και Συνεργάτες" οι εισαγωγές ήταν της τάξης των 500.000 δρχ. και μέσα στα επόμενα χρόνια η εταιρεία "Πουλιάδης & Συνεργάτες" γιγαντώθηκε, κυρίως λόγω της συνεργασίας με τη Microsoft, αφού ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αντιπροσώπευε τα Microsoft Windows στην ελληνική αγορά.

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας


Επιστέγασμα της ανοδικής πορείας της επιχείρησης ήταν η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, τον Ιούλιο του 1996, αντλώντας τότε περί τα 3,5 εκατ. ευρώ. Καθ' όλη τη δεκαετία του 1990 ο Πουλιάδης επιδόθηκε σ' ένα "ράλι" εξαγορών, δημιουργώντας ένα πολυσχιδή όμιλο, με πάνω από 30 θυγατρικές και μειοψηφικές συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Μετά την "Πουλιάδης", ακολούθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) οι μετοχές της θυγατρικής "PC Systems", η εταιρεία λογισμικού "Q&R", στην οποία η "Πουλιάδης" είχε αποκτήσει ποσοστό 40% προ της εισαγωγής, και η "Despec Hellas" (μετέπειτα "Intersonic"). Tην ίδια περίοδο εξαγόρασε και το 50% της τουρκικής "Index", μπαίνοντας στην αγορά της γείτονος ως ένας μεγάλος επενδυτής.

Η αρχή του τέλους


Ίσως εκεί να χάθηκε και το παιχνίδι, με τις μαζικές εξαγορές, αφού όλες αυτές οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ενιαία υπό τον ίδιο όμιλο, καθώς ο ιδρυτής τους φαίνεται πως δεν εφάρμοσε στην πράξη τις αρχές διοίκησης που είχε διδαχτεί στο Harvard.
Χαρακτηριστικό της ισχύος του Πουλιάδη ήταν το γεγονός ότι εν έτει 2003 εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στη Θήβα, το εργοστάσιο της "OMP Europe", μέλους του Ομίλου Intersonic, το οποίο αποτελούσε τότε τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα CD-R & DVD-R στην Ευρώπη.
Με την πτώση του Χρηματιστηρίου, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο, αφού "πόνταρε" στην εισαγωγή ακόμη 5-6 εταιρειών του. Άρχισε σταδιακά να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, χιλιάδες μικροεπενδυτές εγκλωβίστηκαν σε ιστορικά υψηλά και ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους έπεσαν το 2004, όταν ο όμιλος πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών. Κάποιες θυγατρικές, όπως η "Q&R", λειτούργησαν αυτόνομα κι εξακολουθούν και σήμερα να υφίστανται. Η μετοχή τής "Πουλιάδης & Συνεργάτες" σταμάτησε να διαπραγματεύεται στο ΧΑ το Δεκέμβριο του 2005, ενώ τον ίδιο μήνα οι τράπεζες Εθνική και EFG Eurobank έκαναν αίτηση για να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου