Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΜΟΥΑΜΑΡ ΑΛ ΚΑΝΤΑΦΙ...

Λιβύη. Πρωτεύουσα: Τρίπολη. Συντεταγμένες: 32°54′N 13°10′E

Το 90% του εδάφους της είναι έρημος και η Λιβύη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε έκταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το 2009, η χώρα αριθμεί 6.310.434 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και μη Λίβυοι (166.510).

Το ολικό Α.Ε.Π. της χώρας είναι 91,078 δισ. $. Το κατά κεφαλήν ανέρχεται σε 14.381 $.

Ο κωδικός κλήσης είναι +218.

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942, στη Σύρτη. Το 1961 εκδιώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης του και βρέθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την ελληνική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1965. 4 χρόνια αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1969, με πραξικόπημα θα ανέτρεπε τον βασιλιά Ίντρις. Κι επειδή όλα εδώ... πληρώνονται, το 1993, αξιωματικοί του στρατού του επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Όμως, ο Καντάφι κρατάει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, όπου ζουν τα δύο από τα 6,5 εκατ. των κατοίκων της Λιβύης. Νωρίτερα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε αυξήσεις στους µισθούς που, σε ορισµένες κατηγορίες υπαλλήλων, θα φτάσουν ακόµη και το 15%.

Τον 7ο αιώνα, η Λιβύη κατελήφθη από τους Άραβες και κατά τους επόμενους αιώνες, πολλοί ντόπιοι υιοθέτησαν ως θρησκεία το Ισλάμ και την αραβική γλώσσα και πολιτισμό.

Στα μέσα του 16ου αιώνα, η χώρα πέρασε στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου (1911-1912), η Ιταλία κατέλαβε την περιοχή και μετέτρεψε σε αποικίες τις τρεις επαρχίες της χώρας (Τρίπολη, Κυρηναϊκή, Φεζάν), ενώ το 1934 υιοθέτησε το όνομα Λιβύη ως επίσημη ονομασία της αποικίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατέλαβαν την ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την παράδοση, όταν άποικοι από τη Σαντορίνη έλαβαν εντολή από το Μαντείο των Δελφών να βρουν νέο τόπο κατοικίας στη Βόρεια Αφρική. Έτσι, το 631 π.Χ., ίδρυσαν την Κυρήνη.

Η Λιβύη είναι σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας. Πριν από 3 χρόνια ήταν 2η - µεταξύ των χωρών Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου - βάσει της αξίας του διµερούς εµπορίου.

Τον Ιούνιο του 2010 υπεγράφη Μνηµόνιο Οικονοµικής Συνεργασίας που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, υποβρύχια σύνδεση Λιβύης - Ελλάδας µε πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, «προς διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών».

Τα οικονομικά πάρε-δώσε των δύο χωρών έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, μέσω ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με χρέη του λιβυκού δηµοσίου που ανέρχονται σε, περίπου, 700 εκ. δολάρια.

Τον Σεπτέµβριο του 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται ως πρωθυπουργός τον Καντάφι. Λεπτομέρεια: Στο πλήρωμα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, μέλος είναι η αεροσυνοδός ∆ήµητρα Λιάνη.

Η βόµβα στο αεροσκάφος της TWA επιδεινώνει το 1986 τις σχέσεις του Καντάφι µε τους ∆υτικούς, οι οποίοι βοµβαρδίζουν τη Λιβύη.

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπεσε το «βρώμικο ‘89», μαύρη κουκίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης θα έμεναν οι εκθέσεις και τα πορίσματα Κυπατζήδων και λοιπών παρακρατικών δυνάμεων, περί «εκπαίδευσης τροµοκρατών του ΠΑΣΟΚ στη Λιβύη».

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει η επόµενη ηµέρα στη Λιβύη. Τα διάφορα σενάρια διαδοχής του Καντάφι συνεχίζονται, όπως και οι διάφορες θεωρίες, συνομωσίας και μη. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση εκεί, είναι χαοτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου