Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ.....ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΛΟΚΑ

«Για την κατάσταση της Ξερόλακκας είχαμε ενημερώσει τους πολίτες από τον Σεπτέμβριο. Τότε μας είπαν ότι κινδυνολογούμε. Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι από τον περασμένο Μάιο η Ξερόλακκα λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να έχει υπερβεί κατά 34 μέτρα τον προβλεπόμενο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης κατά την ώρα εργασίας.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε διερευνήσαμε την ωριμότητα των προτάσεων που είχαν διατυπωθεί. Ποιες ήσαν αυτές; Το κύτταρο που προωθούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και το κύτταρο που είχε προτείνει ο κ. Κατσικόπουλος σε κάποια άλλη θέση εντός της Ξερόλακκας.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μας επιβεβαίωσαν ότι για την μελέτη, την δημοπράτηση και την κατασκευή του κυττάρου που προωθούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απαιτούνται 9 τουλάχιστον μήνες χωρίς να υπολογιστούν οι χρόνοι των αδειοδοτήσεων. Επίσης μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής κυττάρου σε άλλη θέση.

Τα πορίσματα αυτά λοιπόν επιβεβαίωσαν πλήρως την άποψή μας ότι νέο κύτταρο δεν μπορεί να φτιαχτεί στην Ξερόλακκα.

Παράλληλα απευθύνθηκα σε εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο. Περιμένω το επίσημο πόρισμα της αυτοψίας. Αν δείχνει πρόβλημα, τότε θα συγκαλέσω έκτακτο ΔΣ για να αποφασίσω το κλείσιμο της Ξερόλακκας.

Κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρώτον, εξετάζουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ξερόλακκα με το υπάρχον πάντα κύτταρο. Ήδη, οι τεχνικές υπηρεσίες διαμορφώνουν την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες αναζητούν τους καταλληλότερους χώρους για τη χωροθέτηση των σταθμών ώστε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα και επειδή ο κίνδυνος να κλείσει η Ξερόλακκα αύριο ή μεθαύριο είναι ορατός, αναζητούμε προσωρινές λύσεις ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο. Γιατί ο κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο, είναι υπαρκτός. Στην κατεύθυνση αυτή οι Αντιδήμαρχοι Σιγαλός και Γεωργακόπουλος επισκέφθηκαν ήδη και θα επισκεφθούν και αύριο άλλους Δήμους της χώρας για να εξετάσουν από κοντά μεθόδους διαχείρισης που μπορούν να δώσουν μια προσωρινή λύση.

Όμως, από τη στιγμή που θα κλείσει η Ξερόλακκα, είτε αύριο είτε σε 3 ή 4 μήνες, η λύση είναι τα σκουπίδια να πάνε σε άλλο ΧΥΤΑ. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός είναι σαφής: τα σκουπίδια πρέπει να πάνε σε ΧΥΤΑ όμορου Δήμου. Εμείς λέμε ότι αυτός είναι του Φλόκα. Ωστόσο, αρμόδιοι για να μας υποδείξουν το ΧΥΤΑ όμορου Δήμου είναι οι Φορείς υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δηλαδή η Περιφέρεια, είτε η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είτε η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αρχή. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει και η νομική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ήδη έχω στείλει σχετικά έγγραφα στους υπουργούς κ. Ραγκούση και κ. Μπιρμπίλη και επεχείρησα να επικοινωνήσω μαζί τους και τηλεφωνικά για να ζητήσω την παρέμβασή τους. Επίσης επικοινώνησα με τον κ. Κατσιφάρα και τον κ. Αποστολόπουλο και τους ζήτησα να συγκαλέσουν κατεπείγουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων Φορέων προκειμένου να μας υποδειχθεί ο ΧΥΤΑ που θα δεχθεί τα σκουπίδια της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση μίας πραγματικά βιώσιμης λύσης, η οποία όμως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υλοποιηθεί χωρίς να είναι συμβατή και σύμφωνη με τον σχεδιασμό για την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Με τα δεδομένα όμως που έχουμε πληροφορηθεί, θεωρούμε ότι σε σημαντικά σημεία οι δύο αυτοί σχεδιασμοί μπορεί να μην είναι συμβατοί και συμπληρωματικοί, ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνονται ζωηρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την πληρότητα της μελέτης που εκπονήθηκε για το Εργοστάσιο. Όμως, οι χρόνοι τόσο για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας όσο και για την χρηματοδότηση του εργοστασίου είναι ασφυκτικά μικροί. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών έτσι ώστε και οι σχεδιασμοί να καταστούν συμβατοί, στα σημεία που πιθανώς δεν είναι και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης.

Ο τρόπος που λειτουργούμε δείχνει ότι δεν κάνουμε συνδικαλισμό. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Και προσπαθούμε να το λύσουμε με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εμείς δρούμε δεν απέχουμε. Αιφνιδιάστηκαν χθες όσοι διέδιδαν ότι ο Δημαράς προσπαθεί να φτιάξει νέο κύτταρο στην Ξερόλακκα.

Ζητήσαμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Είναι προφανές γιατί. Σημαίνει έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων και διάθεσης για επίλυση του προβλήματος. Τα λόγια είναι εύκολα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με λόγια, θέλουν έργα.

Επιμένω ότι η Πάτρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια. Ας το καταλάβουν όλοι. Και όταν μια περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το μείζον και το επείγον είναι η επίλυση του προβλήματος και όχι η φλύαρη πολιτικολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου