Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

...ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ...

Επανάσταση στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011, 10:10


Μια μικρή συσκευή που μπορεί να φορεθεί στον καρπό σαν ρολόι ενδέχεται να φέρει επανάσταση σε ό,τι αφορά στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία και από την εταιρεία HealthStats International με έδρα στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρωτοποριακή συσκευή που μετρά την πίεση στη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης της πίεσης δίνει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, σε σύγκριση με τον «παραδοσιακό» τρόπο, που αφορά σε τοποθέτηση του ειδικού μαξιλαριού του πιεσόμετρου στο χέρι.

Η νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη της οποίας έγινε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, βασίζεται στη χρήση ενός αισθητήρα, ο οποίος μετρά την κεντρική αορτική συστολική πίεση μέσω της καταγραφής των παλμικών κυμάτων της αρτηρίας. Οι πληροφορίες στη συνέχεια μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή, ενώ συγχρόνως γίνεται μέτρηση της πίεσης και με τον συμβατικό τρόπο. Έτσι, τελικώς δίνεται μια πολύ πιο ακριβής συνολική εικόνα για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπράιαν Γουίλιαμς από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που είναι ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, «η αορτή βρίσκεται μόνο λίγα χιλιοστά μακριά από την καρδιά και κοντά στον εγκέφαλο. Γνωρίζαμε ότι στη συγκεκριμένη αρτηρία η πίεση είναι λίγο μικρότερη σε σύγκριση με το χέρι. Εάν δεν έχουμε μέτρηση της αορτικής πίεσης, τότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χορήγηση θεραπείας».

Ο δρ Γουίλιαμς είπε ότι η νέα συσκευή θα αλλάξει τον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ενώ εκτιμά ότι αρχικώς θα χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένα κέντρα αλλά μέσα σε μια πενταετία θα έχει ευρεία χρήση στην κλινική πράξη.

«Η μέτρηση της πίεσης της αρτηρίας που βρίσκεται κοντά στην καρδιά και στον εγκέφαλο είναι επόμενο να δείχνει καλύτερα τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με τη μέτρηση της πίεσης στο χέρι» σημείωσε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι στόχος των ερευνητών είναι να επιτύχουν το μικρότερο δυνατό μέγεθος της συσκευής, ώστε να είναι εύχρηστη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου