Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Η ενεργειακή επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει
του Νίκου Χαραλαμπίδη 25/02/2011

Ετικέτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φωτοβολταϊκά λιγνίτης Ζούμε ήδη μέσα στην ενεργειακή επανάσταση. Το 2010, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εγκαταστάθηκαν σε όλη την Ευρώπη ήταν υπερπενταπλάσιες από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, πετρέλαιο και πυρηνικά που εγκαταστάθηκαν στο ίδιο διάστημα. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο σπίτι ή στο γραφείο δεν αποτελεί πια χόμπι κάποιων περίεργων αλλά νομοθετική επιταγή. Το 2019, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κτίρια προβλέπεται να αυτοπαράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Η τεχνολογία για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουμε από τον αέρα και τον ήλιο προχωρά με γοργά βήματα. Μικροδίκτυα έρχονται να αντικαταστήσουν το σημερινό συγκεντρωτικό τρόπο παραγωγής και διανομής ενέργειας, με την παραγωγή πλέον να βρίσκεται κοντά στην κατανάλωση.

Όλα αυτά γίνονται σήμερα. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Ήδη, σε αρκετές χώρες επεξεργάζονται σενάρια για την απόλυτη και πλήρη απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το κάρβουνο, το πετρέλαιο, τα πυρηνικά αλλά και το φυσικό αέριο. Πριν από 10 χρόνια, όποιος έλεγε κάτι τέτοιο … ήταν για τα σίδερα. Σήμερα, είναι απλώς στην εποχή του και πορεύεται με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο. Ναι λοιπόν, κάποια πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Και δε μας περιμένουν.

Με αυτά κατά νου, βλέπω με πολύ διαφορετικό μάτι όλη τη συζήτηση για το λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα αλλά και στα άλλα λιγνιτικά πεδία της χώρας. Η ερώτηση δεν είναι αν πρόκειται για μαύρο χρυσό ή για μαύρη πληγή. Η ερώτηση είναι πώς θα απεξαρτηθούμε με τον πιο γρήγορο και πιο ομαλό τρόπο από ένα καύσιμο που απλώς έχει ξεπεραστεί. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες σε ένα αύριο που δε θα έχει λιγνίτη. Και επειδή οι αποφάσεις σε θέματα ενέργειας μας επηρεάζουν σε βάθος χρόνου, η συζήτηση πρέπει να αρχίσει από τώρα. Χωρίς πάθη και χωρίς ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις του τύπου υπέρ και κατά. Η ανακοίνωση διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού αλλά και εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, σε παλιό λιγνιτορυχείο είναι σε αυτόν ακριβώς το δρόμο.

Αποχαιρετάμε με τιμές ένα καύσιμο που εξυπηρέτησε τους σκοπούς του για μισό αιώνα και πάμε στην επόμενη εποχή. Εξάλλου, όπως είχε πει και ο πρώην υπουργός πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχης Γιαμανί «η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες, αντίστοιχα και η εποχή των ορυκτών καυσίμων θα τελειώσει πριν αυτά εξαντληθούν».

Η ενεργειακή επανάσταση έχει ήδη αρχίσει. Συντονιστείτε και απολαύστε την περιπέτεια.

* Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου