Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΝΕΟΣ ΕΡΜΗΣ Ο ΛΟΓΙΟΣ...ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με τίτλο «Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τον μεταπρατισμό, τον εθνομηδενισμό: Ένας ελληνικός Διαφωτισμός είναι εφικτός», η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση στην Πάτρα, όπου θα παρουσιάσει το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού "Νέος Ερμής ο Λόγιος". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία , στις 18 Μαρτίου και ώρα 20:30. Ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος, ο καθηγητής Γιώργος Παναγόπουλος και ο καθηγητής Χρήστος Τερέζης. Την συζήτηση θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΔΟΝΤΙ Ανδρέας Τσιλίρας.
Στην εκδήλωση αυτή η ΕΜΕΠ θα παρουσιάσει τους στόχους και την λειτουργία της. Προτίθεται να αναλάβει ένα συστηματικό έργο σε τομείς όπως η ιστορία, η γλώσσα, ο λαϊκός και λόγιος πολιτισμός, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η σχέση με άλλους πολιτισμούς, με στόχο να οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις, να παρεμβαίνει στο διαδίκτυο και τον Τύπο.
Η ΕΜΕΠ, 200 χρόνια μετά την έκδοση του κυριότερου οργάνου του ελληνικού διαφωτισμού, του Λόγιου Ερμή, το 1811 στη Βιέννη, προχώρησε στην έκδοση του "Νέου Λόγιου Ερμή", ενός τετραμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, στον χώρο της ιστορίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και της τέχνης. "Όπως ο Λόγιος Ερμής προετοίμασε πνευματικά την Επανάσταση του 21, έτσι και ο "Νέος Λόγιος Ερμής" επιθυμεί να συμβάλει στην ανάδυση ενός πνευματικού κινήματος - ρεύματος, το οποίο θα ολοκληρώσει επί τέλους τη σύνθεση ανάμεσα σε παράδοση και νεωτερικότητα. Για να ξεπεράσουμε επί τέλους την αδιέξοδη αντίφαση ανάμεσα σε έναν εισαγόμενο εκσυγχρονισμό και μια παρελθοντολογική εκδοχή της παράδοσης", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου