Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κ Α Λ Λ Ι Τ Ε Χ Ν Ε Σ

ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

Γεννημένος στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Μάριος Βουτσινάς πλάθεται και επηρεάζεται από τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές των δύο επόμενων δεκαετιών. Η καλλιτεχνική του δουλειά έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Aποπνέει τα πιο απλά αλλά και τα πιο δυνατά συναισθήματα που μας διαπερνούν καθημερινά. Η μικρογλυπτική και το κόσμημα είναι τα δύο πεδία στα οποία έχει εκφραστεί κατά κύριο λόγο.

Τα μοναδικά κομμάτια του είναι φτιαγμένα και δουλεμένα στο χέρι πάνω σε κερί, το υλικό που διαθέτει την πλαστικότητα μιας φανταστικής και απρόβλεπτης κίνησης. Μόλις κατασταλάξει στη “στάση”, τη μεταφέρει πάνω σε μέταλλο: ξανθοκόκκινο χαλκό, φυσικό μπρούντζο, πολύτιμο χρυσό και ευγενές ασήμι.

Από πολύ νωρίς, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μεγάλοι συλλέκτες και άνθρωποι της τέχνης, όπως η οικογένεια του ζωγράφου P. Picasso, η Karen Burke Goulandris και το ίδρυμα Δ. Πιερίδη έχουν στις ιδιωτικές τους συλλογές έργα του.

Από το 1978 ο Μάριος Βουτσινάς έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές με νέες ιδέες και δημιουργίες. Το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GEMA ένα λεύκωμα με αναδρομική παρουσίαση 30 χρόνων δημιουργίας. Δουλειά του καλλιτέχνη παρουσιάζεται στο Art Shop του νέου Mουσείου Mπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου