Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

...ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΛΟΚΑ...Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τόσοι πολλοί επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων συνασπίζονται για να επιτεθούν στη Δημοτική Αρχή επειδή επέλεξε με δυναμικό τρόπο να διεκδικήσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Είναι προφανές ότι το τοπικό πολιτικό κατεστημένο δεν αισθάνεται άνετα όταν κάποιος πάει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και να αφήσει στην άκρη τους πολιτικάντικους ελιγμούς και τους εναγκαλισμούς με τα κέντρα και τα συμφέροντα. Εξ ου και η ομοβροντία.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι μέσα από αυτή την λαϊκίστικου τύπου προσπάθεια απαξίωσης της δυναμικής στάσης που επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να διεκδικήσει για τους Πατρινούς και όχι για τους κομματικούς μηχανισμούς, κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την ανυπαρξία συγκεκριμένων θέσεων για το τι πρέπει να γίνει με τα σκουπίδια καθώς και την ύποπτη απροθυμία τους να απαντήσουν δημόσια στο ερώτημα αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Ξερόλακκα.
Σε ό, τι αφορά τις αιχμές περί της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για το μέγιστο για την πόλη θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τον ορατό κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, είναι προφανές; ότι κάποιοι είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄αλεύρι. Διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για να παραμείνουν ως έχουν τα τεύχη δημοπράτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα κοστίσει περίπου 400 εκ. ευρώ και θα επιβαρύνει με υπέρογκο κόστος τους πολίτες της Πάτρας, και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ποσό της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα σκουπίδια. Ποσό το οποίο κατευθύνθηκε στα ΜΜΕ της Πάτρας. Να μας απαντήσουν άπαξ δια παντός. Είναι ή δεν είναι υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών; Είναι ή δεν είναι υπέρ της ενημερωτικής προβολής στα ΜΜΕ; Διότι αν δεν είναι, να βγουν και να το πουν δημόσια.
Για άλλη μια φορά κάνουμε γνωστές τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών και την αποφυγή του ενδεχομένου να γεμίσουν οι δρόμοι με απορρίμματα.
Προτείνουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ στη θέση Φλόκα με την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε να προστατευτούν απόλυτα η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.
ΧΥΤΑ Φλόκα γιατί:

· Βρίσκεται σε όμορη με την Πάτρα, Διαχειριστική Ενότητα οπότε η μεταφορά προβλέπεται και από τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό
· Στην θέση αυτή προβλέπεται να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Αχαΐας.
· Δεν απαιτούνται πρόσθετες αδειοδοτήσεις
· Είναι δυνατή η κατασκευή νέου κυττάρου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η χωρητικότητα έως την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου.
Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει:
· Την πιλοτική εφαρμογή συστήματος μηχανικού διαχωρισμού ανακυκλώσιμων και οργανικών στοιχείων από τα απορρίμματα έτσι ώστε να προωθήσει την μέθοδο κομποστοποίησης, με στόχο την μείωση του όγκου απορριμμάτων που προορίζονται για ταφή.
· Την προμήθεια κινητών σταθμών μεταφόρτωσης έτσι ώστε να είναι δυνατή με μικρό κόστος, η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.

Λέμε ναι στην κατασκευή του Εργοστασίου στου Φλόκα εφόσον εξελιχθεί δημόσια διαβούλευση για το θέμα του εργοστασίου, ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντικά ωφέλιμη λειτουργία του και με οικονομικούς όρους που δεν θα είναι δυσβάσταχτοι για τους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου