Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

"Σας είχαμε ενημερώσει με σχετικά έγγραφα για τα φαινόμενα υπερχείλισης που έχουν παρουσιαστεί κατά μήκος του ποταμού Παράπειρου και ειδικότερα πλησίον των οικισμών Κυπαρισσίου και Βελημαχίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές από τα φερτά υλικά, διάβρωση των πρανών σε πολλές ιδιοκτησίες και αγροκαλλιέργειες της περιοχής, καθώς και στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο, ο οποίος είναι ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης για το μεγαλύτερο πλήθος των καλλιεργειών της περιοχής, ενώ εξυπηρετεί και πολλές αγροικίες και διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες.
Είχαμε επίσης επισημάνει, ότι με την παραμικρή βροχόπτωση, κινδυνεύουν από πλημμύρα εκτός από τις ιδιοκτησίες και οι διερχόμενοι κάτοικοι και ζώα, καθώς και τα γεφύρια που χρησιμοποιούνται για τη διάβασή τους.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, επιβεβαίωσαν τους φόβους μας, ευτυχώς όχι σε ανθρώπινες ζωές και ζώα, αφού το «φουσκωμένο» ποτάμι ξεχείλισε, δημιουργώντας «παράκαμψη» μέσα στις παρακείμενες καλλιέργειες, ενώ τα φερτά υλικά προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.
Όπως διαπίστωσε και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας κ. Παναγιώτης Γουναρόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος του Παραπείρου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη στατικότητα των τριών γεφυρών που υπάρχουν στο ποτάμι.
Μετά από τις νέες εξελίξεις και τον ορατό πλέον κίνδυνο να προκληθούν και άλλες επικίνδυνες και απρόβλεπτες καταστάσεις, επανερχόμαστε και πάλι και ζητάμε
Την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας με μηχανήματα (ερπυστριοφόρο, κλπ. ) για τη διευθέτηση των επικίνδυνων σημείων και την επαναφορά του νερού στην κοίτη του.
Τη σύνταξη μελέτης και τον προγραμματισμό των απαραίτητων έργων που αφορούν στη διευθέτηση και τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού από φερτά υλικά, καθώς την κατασκευή αναχωμάτων και τοιχίων για την ενίσχυση και προστασία των τριών γεφυρών προωθώντας την ένταξή τους στα Αντιπλημμυρικά Έργα του ΕΣΠΑ.
Την ενεργοποίηση της Εγκυκλίου με αριθ. Πρωτ. 103322/17-04-08 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την κήρυξη της περιοχής κατά μήκος του ποταμού Παραπείρου - από το Βελημάχι-Σπαρτιά-Αλεποχώρι, έως την εκβολή του στο χώρο του Φράγματος – ως πλημμυρόπληκτη περιοχή.
Η έκδοση της απόφασης αυτής, κρίνεται αναγκαία για να προχωρήσουμε άμεσα, τόσο εσείς, όσο και ο Δήμος μας, στην υλοποίηση των απολύτως αναγκαίων και επείγοντος χαρακτήρα παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης του ποταμού (καθαρισμός της κοίτης από τα φερτά υλικά, κλπ.)
Σε περίπτωση που περισσέψει κάποια ποσότητα υλικού μετά τις παραπάνω εργασίες, αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη διάστρωση των παρακείμενων αγροτικών δρόμων, οι οποίοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες.
Μετά το πέρας των εργασιών, θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από τη σχετική Νομοθεσία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου