Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΟΛΑ ΜΕΛΙ-ΓΑΛΑ?...

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι κοινή συνάντηση με τους Δημάρχους Δυτικής Αχαϊας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και Ερυμάνθου κ. Θάνο Καρπή στο Δημαρχείο Κάτω Αχαΐας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Aυτοδιοίκηση καθώς και τα ειδικότερα θέματα που απασχολούν την Πάτρα και τους Δήμους της πρώην επαρχίας Πατρών και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις.

Κατά τη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, διαπιστώθηκε από όλους η ανάγκη συνεργασίας των τριών Δήμων και όλων των Δήμων της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επίλυση των κοινών τους προβλημάτων.

Τα θέματα που απασχόλησαν μεταξύ άλλων τους Δημάρχους ήταν η οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και ιδιαίτερα οι οφειλές παρελθόντων ετών, τα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν τη ευρύτερη περιοχή, η προώθηση των έργων και των παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες, όπως το αρδευτικό του φράγματος Πείρου Παραπείρου (σε ό,τι αφορά την επέκτασή του και τον τρόπο διαχείρισής του), η συνεργασία για την προστασία και την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της κατασκευής του αυτοκινητοδρομίου, του αεροδρομίου Αράξου και την επέκταση του φράγματος Πηνειού.


Οι τρεις Δήμαρχοι συζήτησαν εκτενώς το πρόβλημα των απορριμμάτων, του περιφερειακού σχεδιασμού, της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, αλλά και το θέμα των φορέων που διαχειρίζονται γενικά και ειδικά την υπόθεση.

Οι κκ. Δημαράς, Παναγιωτόπουλος και Καρπής συμφώνησαν να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις παρουσία και των Δημάρχων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προκειμένου η Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Αχαΐας να αναλάβει συντονισμένα την αντιμετώπιση και την προώθηση των αιτημάτων.

Σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων το οποίο είναι άμεσο και πιεστικό σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισής του, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι θα πρέπει τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Δυτικής Αχαΐας να διευκολύνουν με τις παραιτήσεις τους και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες μέσα από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν νωπή τη λαϊκή εντολή, με τον ορισμό εκπροσώπων για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ., το οποίο θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις και θα αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Επίσης αποφάσισαν να ζητήσουν με κοινή επιστολή όλων των Δημάρχων της Αχαΐας να επισπευσθεί η συνάντηση που προανήγγειλε η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη στην τελευταία κομματική συνάντηση με φορείς της περιοχής, για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου και συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τέλος αποφάσισαν να αναλάβει ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος και διαθέτει τις ανάλογες υπηρεσίες (Νομική, Τεχνική- ΔΕΥΑΠ), την προετοιμασία για τη σύνταξη της μορφής και του καταστατικού του νέου φορέα που θα διαχειριστεί το φράγμα Πείρου -Παράπειρου, αλλά και να ακολουθήσει σύντομα νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων του νομού για την προώθηση των προβλημάτων της Αχαΐας, αφού η Αυτοδιοίκηση έχει την κύρια ευθύνη και την εντολή να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου