Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Κουτσοί, στραβοί κι ο Νταλάρας στον Άγιο Παντελεήμονα!


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ευλάβειας και ιερού δέους πραγματοποιήθηκε η χτεσινή συναυλία στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, χοροστατούντος του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τους Πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γιώργου Νταλάρα. Την συναυλία διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η συνεργασία του Μεγάρου με την Αρχιεπισκοπή έγινε στα πλαίσια της συγχώνευσης οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων -που προβλέπονται από το Μνημόνιο-, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, να εξαλειφθεί το χρέος και να γίνουμε πάλι Ελβετία.

Στο εξής, σύμφωνα με το Μνημόνιο και τις εντολές της Τρόικας, για κάθε πέντε παπάδες που θα παίρνουν σύνταξη θα προσλαμβάνεται ένας βιολιστής για την Καμεράτα και μια καθαρίστρια για το Μέγαρο, ενώ για κάθε πέντε σοπράνο που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας καντηλανάφτης και μια σιγανοπαπαδιά.

Παράλληλα, προβλέπονται μετατάξεις για το πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, το οποίο θα καλύψει θέσεις στις εκκλησίες, στο Μέγαρο και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Ήδη χτες, στον Άγιο Παντελεήμονα, έκανε πρεμιέρα -δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα- η νέα χορωδία της ΔΕΗ, που αποτελείται από μηχανοδηγούς και σταθμάρχες οι οποίοι μετατάχθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες από τον ΟΣΕ στη ΔΕΗ. Οι μηχανοδηγοί και οι σταθμάρχες της χορωδίας της ΔΕΗ γκάριζαν μέσα στον Άγιο Παντελεήμονα -σαν να επρόκειτο να έχουμε μετωπική σύγκρουση
τρένων- και το κοινό δυσανασχέτησε έντονα, αλλά η πολύχρονη εμπειρία του Γιώργου Νταλάρα έσωσε την κατάσταση, αφού ο μεγάλος μας αοιδός φώναξε στους πιστούς <<δικό σας>>, αυτοί άρχισαν να τραγουδάνε, οι παπάδες και οι νεωκόροι τους έραιναν με γαρίφαλα και το κέφι χτύπησε κόκκινο.

Πριν από τη συναυλία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφώνησε λόγο και τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει τους ανθρώπους - άλλο, αν τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να τους χωρίζει-, ενώ συμπλήρωσε πως και η μουσική ενώνει τους ανθρώπους. Προφανώς, ο κ.
Ιερώνυμος δεν έχει πάρει χαμπάρι πως και η μουσική χωρίζει τους ανθρώπους, αφού σήμερα όλοι κυκλοφορούν με ένα iPod με ακουστικά, και ο καθένας ακούει ό,τι του γουστάρει και είναι στην καρακοσμάρα του, χωρίς να έχει καμία απολύτως διάθεση να ακούσει αυτό που ακούει ο άλλος. Επίσης, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έχει πολλούς μουσουλμάνους, οπότε, αν η Εκκλησία ήθελε πραγματικά να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής δεν θα έπρεπε να συνεργαστεί με την Καμεράτα και τους ψάλτες που έψελναν χριστουγεννιάτικους ύμνους, αλλά με την Άντζελα Δημητρίου και τον Σταμάτη Γονίδη, οι οποίοι τραγουδάνε με μεγάλη επιτυχία στα ελληνικά τη λαϊκή μουσική της Αιγύπτου και του Λιβάνου, που αρέσει τόσο στους Έλληνες όσο και στους αλλοδαπούς από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Το γεγονός πως οι αλλοδαποί δεν καταλαβαίνουν τους στίχους των ελληνικών τραγουδιών δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού και οι Έλληνες -εδώ και αιώνες- δεν καταλαβαίνουν λέξη από αυτά που λένε οι παπάδες στις εκκλησίες, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να κάθονται όρθιοι, αμίλητοι και βλοσυροί με τις ώρες, και να ακούνε τον ιερέα να λέει αλαμπουρνέζικα.

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως οι δουλειές στις εκκλησίες δεν πάνε καθόλου καλά -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- και οι παπάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε από τα εκατομμύρια που έχουν μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια, οπότε οι συναυλίες στις εκκλησίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα πηγή εσόδων και να γεμίσουν ξανά τα παγκάρια, ώστε να αναδειχτεί η υπεροχή και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, οι γάμοι παρουσιάζουν μείωση 30%, ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στα βαφτίσια, όπου υπάρχει μείωση 60%. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις κηδείες δεν μπορεί να καλύψει τη χασούρα από τα άλλα μυστήρια, ενώ συμπλήρωσε πως έχουν μειωθεί δραματικά τα μνημόσυνα, με αποτέλεσμα οι παπάδες να έχουν ρίξει τις τιμές και να πιάνονται μαλλί με μαλλί μέσα στα νεκροταφεία για να προλάβουν να αρπάξουν τους πελάτες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ιερώνυμου πως η καύση των νεκρών θα βάλει ταφόπλακα στις κηδείες.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα λουκέτα στα μαγαζιά αποτελούν ένα επιπλέον πλήγμα στα οικονομικά της Εκκλησίας, αφού χάνονται τεράστια έσοδα από τον αγιασμό των καταστημάτων, ενώ συμπλήρωσε πως όσοι καταστηματάρχες δεν έχουν βαρέσει ακόμα κανόνι αποφεύγουν να καλούν τους παπάδες για αγιασμό, επειδή τους θεωρούν γρουσούζηδες.

Μετά τον κ. Ιερώνυμο, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, ο οποίος δήλωσε πως η συνεργασία με την Εκκλησία και οι συναυλίες στους ναούς αποτελούν μόνοδρομο για το Μέγαρο επειδή το εγκατέλειψαν οι χορηγοί. Ο κ. Μάνος είπε πως η Καμεράτα θα βγάζει δίσκο στις εκκλησίες για να παίρνουν ένα μεροκάματο οι μουσικοί, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Καμεράτα θα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να παίξει τα κάλαντα. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, το μεγάλο πρόβλημα για τη συμμετοχή της Καμεράτας σε συναυλίες στις εκκλησίες είναι η ΑΕΠΙ, η οποία - εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα- ζητάει μερίδιο από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών.

Έξω από τον ιερό ναό επικρατούσε ένταση, αφού κάτοικοι της περιοχής και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων φώναζαν συνθήματα εναντίον των μεταναστών, της πολιτικής ηγεσίας και του Αγίου Παντελεήμονα, ζητώντας να καεί ζωντανή -για παραδειγματισμό- μια Αφγανή παρθένα. Μέσα στην εκκλησία, οι φοβισμένοι πιστοί έψελναν το <<Τη Υπερμάχω>>, αλλά ο Γιώργος Νταλάρας βγήκε με το μικρόφωνο στο προαύλιο του ναού και ανάγκασε τους εθνικιστές να τον αποθεώσουν, αφού τους αφιέρωσε το <<Να ΄τανε το ΄21>>.

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα συνεχιστεί με κυριακάτικες συναυλίες και σε άλλες εκκλησίες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση προς την Εκκλησία και υποστηρίζει πως οι εκκλησίες θα πρέπει να μένουν κλειστές τις Κυριακές, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου